Få oversikt over verdiene i skogen din med en skogbruksplan som inkluderer miljøregistrering.
Oppdatering av eiendommens skogbruksplan og miljøregistreringer gjøres vanligvis i forbindelse med områdetaksering. Etterregistrering av miljøverdier er også mulig, men er et dyrere alternativ, blant annet fordi det da ikke gis statsstøtte for å få på plass skogbruksplan med miljøregistrering.
Som skogeier er man pliktig til å oppfylle to målsettinger for sin eiendom; et produksjonsmål og et miljømål. For produksjonsmålet handler det om å gjennomføre avvirkninger, skogskjøtsel og gjenvekstpleie slik at skogens langsiktige produksjonsevne og bærekraft opprettholdes. For miljømålet gjelder det å bevare det biologiske mangfoldet. Å forene disse to målene kan synes vanskelig. Det er flere utfordringer og mange mulige løsninger der en skogbruksplan gjør deg bedre i stand til å følge de offentlige kravene og nå målene for din eiendom og ditt skogbruk.
Skal du selge tømmer fra egen skog, må det gjennomføres en revisjon av nøkkelbiotoper. Dette er et krav i Norsk PEFC Skogstandard. Revisjon av nøkkelbiotoper utføres bare på eiendommer som bestiller skogbruksplan, ressursoversikt eller miljøregistrering. Eventuelle nøkkelbiotoper som skal ivaretas, er et resultat av evaluering og kvalitetssikring av materialet fra forrige registrering, kombinert med ny informasjon.
Eksisterende nøkkelbiotoper vil bli kvalitetssikret, og naturtype- og rødlisteregistreringer vurderes for miljøregistrering.
Nøkkelbiotop brukes om områder som er spesielt viktig for å ivareta det biologiske mangfoldet. Områdene som defineres som nøkkelbiotoper kan inneholde sjeldne naturtyper eller plante- og dyrearter. Skogsområder med en nøkkelbiotop har egne MiS-figurer (forkortelse for Miljøregistrering i Skog). En oversikt over miljøverdier har som mål å bedre kunnskapen om det biologiske mangfoldet i skogen, og dermed bidra til en bedre overvåkning og forvaltning av de områdene som er sårbare for endringer og som skogeierne har ansvar for å ta hensyn til. Her vil det være en egen beskrivelse for hver nøkkelbiotop.
De som bestiller ressursoversikt eller skogbruksplan, vil få tilgang via internettportalen DinSkog.no med kart over eiendommen som viser oppdatert miljøinformasjon.
En ressursoversikt, eller skogbruksplan, er skogeierens eiendom. Landbruksmyndighetene (kommunen og fylket) får kopi av både planene og miljøregistreringene.
Tømmerkjøpere bør også ha tilgang til den samme informasjonen for din skog, men hvis du IKKE ønsker dette, ber vi om at du krysser av for dette i bestillingsskjemaet. Miljøregistreringene på eiendommene vil bli offentlig tilgjengelige.
Standardleveransen ved bestilling er en enkel mappe med bekreftelse på utført revisjon, oversikt over registrerte miljøkvaliteter, vannfast kart i 1:5000 som viser eiendomsavgrensning og registrerte miljøverdier, og en beskrivelse av MiS-metodikken og dens livsmiljøer.
For eiendommer uten registrerte miljøkvaliteter mottar skogeier kun mappe med bekreftelse på revisjon.
Standardleveransen ved bestilling er en enkel mappe med bekreftelse på utført miljørevisjon, oversikt over registrerte miljøkvaliteter, bestandsoversikt med informasjon om de enkelte bestandene og vannfast kart i 1:5000 som viser eiendomsavgrensning, registrerte miljøverdier, bestandsdata og bestandsnøkkel.
Standardleveransen ved bestilling:
Behandlingsforslag er basert på fototolkning og laserdataberegninger.
Rive- og vannfast bestandskart i målestokk 1:5 000 med bestandsdata og bestandsnøkkel påført kartet. På eiendommer med flere teiger produseres ett kart per teig.
Prognose for årlig hogstkvantum etter metode for avvirkning ved hogstmodenhet, utført i verktøyet GEOSKOG. I lys av Norsk PEFC Skogstandard og kravet til kjennskap til langsiktig skogproduksjon og fremtidige avvirkningsmuligheter, er dette et nyttig produkt, spesielt for eiendommer over 250 daa.
Produktet inneholder også en oversikt over skogens opptak og lagring av karbon.
I prisen for ressursoversikt og skogbruksplan inngår tilgang til innsyn og ajourføringsmulighet i ressursoversikten eller skogbruksplanen via dinskog.no og DinSkog app i ett år fra leveransedato.
For andelseiere i Viken Skog er tjenesten gratis også utover denne perioden. DinSkog som app er tilgjengelig for alle typer smart- telefoner og nettbrett, og har i likhet med DinSkog på nett all bestandsdata, ulike kartlag, mulighet til å ajourføre skogbruksplanen m.m.
Det gis inntil 40 prosent statsbidrag på prisene, og skogeieren må selv sørge for å søke tilskudd via egen portal hos Landbruksdirektoratet. Fakturaareal beregnes ut fra areal med hogstklasse. Alle priser er eksklusiv merverdiavgift og uten fradrag av tilskudd. Skogeiers regning kan dekkes med skogfond med 85 prosent skattefordel etter gjeldende skatteregler.
Prognose for årlig hogstkvantum etter metode for balansekvantum, utført i verktøyet GEOSKOG. Leveres inkludert i skogbruksplanrapporten for kr 490.
Økonomisk prognose beregnes avledet av prognose for årlig hogstkvantum i verktøyet GEOSKOG, og baseres på gjeldende drifts- og tømmerpriser ved beregningen. I lys av Norsk PEFC Skogstandard og kravet til kjennskap om skogeiendommens økonomiske avkastning er dette et særdeles nyttig produkt. Kan leveres inkludert i skogbruksplanrapporten.
Planperm i papirformat tilsvarende digital planperm, som kan leveres på papir i ringperm.
Ekstra bestandskart. Du som skogeier kan få tilgang til å ajourføre skogbruksplanen via DinSkog.no og DinSkog app.
Viken Skog sørger for fremskriving av alder, volumer og tilvekst.
Når planen er oppdatert og ajourført, kan du på ny laste ned en oppdatert skogbruksplan til appen og ta en tur ut i skogen for videre planlegging av ditt skogbruk.
***
Priseksempel for skogbruksplan med miljøregistreringer for en gjennomsnittlig eiendom i et takstprosjekt.
Fastledd | 1190 kr |
Tillegg for arealkostnad (400 daa x 8,40 kr/daa) | + 3360 kr |
Fratrekk for statsbidrag (40 % av kr 4550) | - 1820 kr |
Netto kostnad/skogfondsbehov | = 2730 kr |
Skogeiers egenandel (ved marginalskatt 35,6 %) | = 960 kr |
NB! Kan betales fra din skogavgiftskonto/skogfond med 85 % skattefordel etter gjeldende skatteregler. Se skogfondskalkulatoren til skogkurs.no.