Kvalitets- og miljøpolicy

Viken Skogs formål er å sikre langsiktig råderett og avkastning på andelseiernes skogeiendommer. Kvalitets- og miljøpolitikken skal være forankret i denne hovedoppgaven, og den gjelder for Viken Skogs andelseiere, ansatte og samarbeidspartnere. Det er summen av handlinger fra disse tre gruppene som skaper resultatene.

Styringssystemet skal vedlikeholdes og videreutvikles, slik at disse tre gruppene stimuleres til bevissthet omkring kvalitet- og miljø. Dette skal skje gjennom informasjon, kommunikasjon, opplæring og revisjon. Gjennom forpliktende arbeid mot konkrete kvalitets- og miljømål og oppfølging av avvik skal vi trinnvis søke å forbedre kvaliteten på arbeidet, og hensynet til miljøet.

Kvalitets- og miljøsystemet skal være en integrert del av Viken Skogs styringssystem og arbeidsform og hjelpe til at vi mer effektivt når våre mål. Dette skal bidra til å heve skogbrukets omdømme i samfunnet.

Viken Skog sin oppgave er å gi sine andelseiere de beste mulighetene for å lykkes med et langsiktig og lønnsomt skogbruk. Vi skal bidra med kompetanse som lønner seg.

Viken Skog sin visjon er å bygge en verdikjede i verdensklasse. Vi jobber for å utvikle en komplett, bærekraftig og fremtidsrettet verdikjede basert på skogens ressurser.

Viken Skog lover sine andelseiere og samarbeidspartnere:

  • Enklere hverdag: Våre tjenester gjør det enklere å eie og forvalte skog.
  • Konkurransekraft: Tilgang til markeder, sikre avsetning og utvikle verdikjeden.
  • Eierskap: Mulighet til å påvirke. Delta i skogsamvirket. Vi står sterkere sammen.

Viken Skogs tømmerleverandører skal som en del av den totale verdiskapning forvalte sin skog på en miljømessig bærekraftig måte. Norsk PEFC Skogstandard skal ligge til grunn for den skogfaglige aktiviteten. Viken Skog skal tilfredsstille offentlige lover og forskrifter, samt andre krav som organisasjonen stiller eller slutter seg til.

Som gruppesertifikatholder er Viken Skog forpliktet til å følge Norsk PEFC Skogstandard, der det blant annet står følgende: «Gjennom skogforvaltningen skal en sørge for tilstrekkelig beskyttelse av skogen mot ulovlig hogst, ulovlig arealbruk, ulovlig initierte branner og andre ulovlige aktiviteter.»

PEFC-kontrollerte kilder betyr at tømmeret ikke har en ulovlig eller kontroversiell opprinnelse. Det innebærer at Viken Skog ikke skal være direkte eller indirekte involvert i handel med skogprodukter med ulovlig eller kontroversielt opphav, eksempelvis:

  • Hogst eller handel med ulovlig avvirket tømmer eller andre skogprodukter.
  • Tømmer som er avvirket i strid med tradisjonelle og menneskelige rettigheter.
  • Tømmer som er avvirket i områder med høye naturverdier.
  • Tømmer fra områder som avskoges permanent eller skal gjøres om til plantasjer.
  • Tømmer som kommer fra genmodifiserte treslag.

Viken Skog skal legge til rette for et godt og trygt arbeidsmiljø, og alle ansatte skal ha den kunnskapen og kompetansen som er nødvendig for å gjennomføre arbeidsoppgavene.

Gjennom vårt kvalitets-, miljø- og rutinebeskrivelsessystem har alle ansatte et felles verktøy for kvalitets- og miljøinformasjon, og alle nyansatte får opplæring i bruk av verktøyet. Kvalitets- og miljøsystemet brukes blant annet til å registrere, behandle og følge opp avvik.

Viken Skogs verdier – nytenking, entusiasme og nærhet – ligger til grunn for virksomheten. I hensyn til vår kvalitets- og miljøpolicy handler det blant annet om at vi kjenner de lokale forholdene godt og at vi gjennom god planlegging og gode rutiner er i forkant for å unngå skader på mennesker, dyr og biologisk viktige områder.

Viken Skog skal ha en aktiv og åpen kommunikasjon, internt og eksternt. Dette omfatter åpenhet om kvalitets- og miljøarbeidet, og alle ansatte skal opptre i tråd med Viken Skogs kvalitets- og miljøpolicy.

Viken Skog følger åpenhetsloven og miljøinformasjonsloven.

Skogsertifisering

Skogbruket i Norge drives i henhold til egne skogstandarder, i første rekke Norsk PEFC Skogstandard.

Skogbruket er underlagt flere lover og forskrifter, og i størst grad skogloven og naturmangfoldloven. I tillegg er næringen underlagt flere bransjestandarder. Den viktigste bransjestandarden er Norsk PEFC Skogstandard, som gjelder for de fleste skogeiendommene i Norge.

Standarden skal sikre at alle i praktisk skogbruk skal følge alle relevante nasjonale lover og forskrifter. På miljøsiden er det et krav om å bevare miljøkvalitetene i gammel naturskog, ivareta mangfoldet av økosystemer i skog og opprettholde grunnlaget for levedyktige populasjoner av arter som naturlig hører hjemme i Norge.

Skogbruket skal også drives aktivt med tanke på lønnsom næringsvirksomhet og verdiskaping.

Aktørene i skogbruket skal dessuten sikre:

  • at de som jobber i skogbruket har et arbeidsmiljø hvor helse og sikkerhet blir ivaretatt,
  • at skogen gir grunnlag for et variert friluftsliv med rike naturopplevelser og
  • at kulturminner og verdifulle kulturlandskap blir bevart.

Via en sertifisering og ordningen med en skogstandard, er Viken Skog og skogeierne forpliktet til å følge de kravene som er satt. Dette er nødvendig for å sikre markedsadgang for tømmeret.

Viken Skog tilbyr også gruppesertifisering etter FSC®FM-standarden. Dette er en mer krevende ordning med noen flere krav og mer omfattende rapportering. Industrien gir et mindre tillegg for FSC®-sertifisert tømmer, som igjen gir et lite tillegg til skogeierne tilsluttet FSC-gruppen.

PEFC-standarden inneholder 30 kravpunkter som er delt i tre seksjoner:

  • Forvalteransvar og planlegging
  • Hogst og skogbrukstiltak
  • Særskilte miljøverdier

Les mer hos Norsk PEFC Skogstandard

ISO 14001 er et miljøstyrings system som gjør at Viken Skog kan holde orden og struktur i miljøarbeidet. Systemet fungerer slik at man hele tiden ønsker å forbedre sitt miljøarbeid. Viken Skog strekker seg hele tiden mot høyere krav og mål innen miljøarbeidet.

ISO 9001 er et ledelsessystem hvor Viken Skog er sertifisert for kjøp og salg av tømmer, skogplanlegging og verdisetting av skog og skogbehandling.

Grønn leverandør er en frivillig sertifiseringsordning innført av Viken Skog for de som ønsker å gjøre hele planleggingen av drifter selv. Les mer.

Grønn leverandør er en frivillig sertifiseringsordning innført av Viken Skog for de som ønsker å gjøre hele planleggingen av drifter selv. Les mer.

Miljøhensyn i skog

Norsk PEFC Skogstandard inneholder 30 kravpunkter. Alle er like viktige, men her er noen gode råd knytta til biologisk viktige områder, forvaltning av kantsoner og hensyn til livsløpstrær og kulturminner.

Nøkkelbiotoper består hovedsakelig av ett eller flere livsmiljøer som er kartlagt med MiS-metoden (Miljøregistreringer i skog). Nøkkelbiotoper kan også etableres for å sikre enkeltforekomster av truete arter og naturtyper. Et eksempel på dette er forskjellige varianter av kalkskog med en stor mengde spesialiserte arter. Dette er ofte arter med helt bestemte krav til lystilgang. Skog på slike områder må derfor normalt skjøttes planmessig om de botaniske og miljømessige verdiene skal ivaretas.

Andre biologisk viktige områder kan være brannpåvirket skog og kantsoner med intakt økologisk funksjon. Sammenhengende områder med gammel naturlig forynget skog. Områder med konsentrasjoner av fire ulike skoglevende arter, innenfor et areal på ti dekar, som er nær truet eller sjeldnere ifølge den norske rødlista.

Rovfugl og ugler er areal krevende og sårbare i forhold til forstyrrelser i hekketida. Kravpunktet sikrer at hekkeplasser består og at man unngår forstyrrelser i hekketida. Kravet er at den som har driftsansvar har sjekket alle tilgjengelige miljødatabaser for å skaffe seg tilstrekkelig kunnskap. Relevant kunnskap kan søkes hos kommunen eller lokale ornitologer.

Det er utarbeidet en tabell som viser krav til hensynsområde og -tid for de aktuelle artene.

Kravpunktet sikrer at det tas hensyn til storfuglens spillplass – altså tiurleiken.

En leik har minst to spillende tiur. Skogeier må før hogst sjekke med offentlige databaser, kommunen eller ressurspersoner for å skaffe seg kunnskap om sine tiurleiker. Før hogst ved tiurleik skal skogbruksleder alltid kontaktes.

Det er et krav om å gjøre tiltak på og rundt tiurleiker som kan skape gunstige forhold på lengre sikt. På tiurleik med flere enn 15 spillende tiurer skal det utarbeides egen plan.

Kravpunktene Vannbeskyttelse og Myr og sumpskog skal sikre både vannkvaliteten i vann og vassdrag og økologiske funksjoner i og ved kantsonene. Dette oppnår vi ved å utvikle vegetasjonsbelter langs vann, elver, og bekker og myrer. Alle bekker med årssikker vannføring skal ha kantsone. For bekker smalere enn én meter gjøres det ved å sette igjen alle mindre trær og busker. Det samme gjelder mot myrer mindre enn to dekar.

Kantsoner har en rekke viktige økologiske funksjoner og tjener flere formål knyttet til biologisk mangfold, vannkvalitet, klima, landskap og friluftsliv.

Kantsonens økologiske funksjoner går blant annet på å skape stabile korridorer i landskapet. Den skal også opprettholde et funksjonelt miljø som kan fungere som korridorer i landskapet med rikelig tilgang til mat samt skjul og dekning, og den skal være leveområde for mange arter - ikke minst arter med klare krav til lys-, skygge- og temperaturforhold.

Kantsonen skal kunne tilføre næring til vann i form av strø og insekter, samt at den skal gi skjulmuligheter for arter som lever i bekker, elver og vannkanter og kunne filtrere næringssig fra hogst.

Avhengig av vegetasjonstypen, er det varierende krav til bredder. Vegetasjonstyper og terrengform bestemmer kantsonens bredde og utgangspunktet er en bredde på 10-15 meter. Det bør generelt settes av bredere kantsoner mot fuktige vegetasjonstyper, mens de kan være smalere mot tørrere skog og/eller bratt terreng.

Kantsoner kan ha stor økologisk betydning, og det er viktig å tenke på langsiktig stabilitet. Ei kantsone skal inneholde stedegne trær og bør være fleraldret og flersjiktet for å sikre stabilitet. Det skal også prioriteres å sette igjen lauvtrær. I mange tilfeller vil det være aktuelt å hogge enkelttrær for å sikre etablering/vekst av yngre trær. Merk at det i enkelte tilfeller også er lov å hogge kantsoner når de er svært ustabile. Før slik hogst er det et krav at tilstanden dokumenteres (med bilde), og at det opprettes en ny og naturlig kantsone med riktig bredde. I noen områder er slik hogst søknadspliktig til Statsforvalteren., Det gjelder Viken fylke. Egne søknadskjema fins på Statsforvalteren side. Det skal ikke plantes i en slik kantsone.

Begrepet livsløpstrær finner vi i kravpunkt 12. De skal primært velges blant de eldste trærne i bestanden, og hovedtreslaget skal være representert. Det er gunstig at livsløpstrærne settes igjen i grupper. Dette er trær som kort fortalt aldri skal fjernes fra området. Livsløpstrær kan ha en stor betydning for enkelte arter selv når de har blåst ned og er i ferd med å smuldre bort, de skal sikre levesteder for arter knyttet til gamle, grove trær og død ved.

Ved utvelgelsen skal en se på alder/utviklingstrinn, trær med reirfunksjoner, gamle, grove osper, styva lauvtrær, trær av stor visuell verdi osv. Kravpunktet sier at det skal settes igjen minst ett slikt tre pr. dekar, og de må gjerne settes i grupper i kantsoner mot vassdrag, myr eller innmark. I tillegg skal stående død ved (lauvtrær, tørre furuer og naturlige høgstubber av alle treslag) spares ved hogst.

Livsløpstrær skal kunne identifiseres også når de er plassert utenfor hogstfeltet, slik at de ikke blir hogd på et senere tidspunkt. Det er også viktig at de er stormsterke slik at de tåler noen fristilte år. Om slike trær dør, skal de ikke tas ut av skogen. De kan fjernes der de vurderes som farlige for barns lek. Når det settes igjen livsløpstrær er det viktig å tenke på konsekvensene hvis disse blåser ned. Det bør ikke settes igjen livsløpstrær hvor de kan forårsake skader på infrastruktur som veier, strømnett og gjerder.

Kravpunkt 30 skal sikre at det tas hensyn til kulturminner og mindre kulturmiljø i skoglandskapet. Dette betyr at all virksomhet i skogen skal ta hensyn til forskjellige spor etter gammel menneskelig aktivitet.

Alle kjente kulturminner skal merkes på forhånd av tømmerkjøper. I forbindelse med hogst er det lurt å merke områdene med «kulturstubber». Det vil si at det settes igjen høye stubber rundt de kjente forekomstene. På den måten vil kjøring med maskiner sikre hensynet til kulturminnene.

Over alt i skog og utmark finnes det stort sett spor etter menneskelig aktivitet. Slike kulturminner kan være ei kull- eller tjæregrop, hustufter, ruiner, skjerp, røyser, veier, bygdeborger osv. foruten lokaliteter som det knytter seg historiske hendelser, tro eller tradisjon. Slike «nyere kulturminner» kan ha en stor lokalhistorisk verdi.

Slike minner skal ikke ødelegges ved skogsdrift, f.eks. ved at en skogsmaskin eller et markberedningsaggregat graver seg ned i ei kullgrop eller en hustuft. Mange slike minner kan imidlertid være vanskelige å se fra førersetet i en skogsmaskin, men ansvaret er ikke mindre av den grunn.

En rekke kulturminner er automatisk fredet. Det er kulturminner som stammer fra førreformatorisk tid (1537), og uansett alder eller type minne er det skogeiers ansvar å gjøre seg kjent med hva som er registrert av kulturminner i skogen og ta hensyn ved hogst og skogbehandling. Et godt hjelpemiddel er å sørge for riktig markering av kjente kulturminner og kulturmiljøer i skogbruksplanen. For alle fredede kulturminner gjelder forbud mot kjøring nærmere enn fem meter.

En godt farbar vei for en skogeier for å lære mer om eventuelle kulturminner i egen skog, er ei side som er utarbeidet av Riksantikvaren. Den heter Kulturminnesøk, og gir en oversikt over kulturminner over hele landet.

Ved tvil om kulturminnes plassering/beliggenhet skal kulturminneetaten i Fylkeskommunen alltid kontaktes.

Skogen – en viktig del av klimaløsningen

Norge slipper ut 43 millioner tonn CO2 i året. Skogen i Norge binder 24 millioner tonn CO2 i året. Aktivt skogbruk og økt bruk av tre og bioenergi kan bidra med en utslippsreduksjon på inntil 9,5 mill tonn CO2 pr. år om hundre år.

Skog er genialt!

  • Skog i vekst tar opp CO2 gjennom fotosyntesen
  • Skog og treprodukter binder CO2 i lang tid
  • Bruk av trevirke reduserer utslippene av COved å gjøre behovet for fossilt brensel og energikrevende materialer mindre.

Det er ikke mulig å nå de globale og nasjonale klimamålene uten å plante mer skog, hogge mer skog og bruke skogens råstoff til å erstatte energi og materialer basert på fossilt råstoff. Les mer om dette her.

Last ned siste rapport