En aktsomhetsvurdering er etter åpenhetsloven en undersøkelse og vurdering om det er noen faktiske, eller risiko for, negative konsekvenser for menneskerettigheter eller anstendig arbeidsforhold i egen virksomhet, leverandørkjede og andre forretningsforbindelser. En del av vurderingen er da å forebygge og redusere slike skadevirkninger. 

De alle fleste underleverandørene Viken Skog benytter, er mindre foretak som ikke er omfattet av åpenhetsloven. Det forventes likevel, uavhengig av foretakets størrelse, at prinsippene i åpenhetsloven etterleves. 

Hvordan Viken Skog forholder seg til åpenhetsloven 

Ettersom loven gjelder for Viken Skog og konsernet, må ansatte, kunder, leverandører og samarbeidspartnere av Viken Skog-konsernet forholde seg til regelverket loven omfatter. Dette gjelder retningslinjer og lovverk knyttet til arbeidstakerrettigheter, menneskerettigheter, antikorrupsjon og miljø og sikkerhet på arbeidsplassen. 

Slik må våre kunder, samarbeidspartnere og leverandører forholde seg til loven: 

  • Følge Viken Skogs etiske retningslinjer
  • Arbeide aktivt med aktsomhetsvurderinger for å sikre grunnleggende rettigheter
  • Gjennomføre egne risikokartleggeringer der målet er å stanse, forebygge og/eller redusere negative påvirkninger på mennesker, samfunn og miljø
  • Iverksette eventuelle tiltak og vurdere effekten av disse
  • Jobbe kontinuerlig med forbedring for mennesker, samfunn og miljø gjennom samarbeid og kommunikasjon
  • Dokumentere hvordan de selv, og eventuelt deres samarbeidspartnere eller underleverandører, sikrer etterlevelse av lovens formål

Dersom det etter gjentatte henvendelser ikke vises vilje eller evne til å etterleve lovens formål, kan det føre til at Viken Skog opphever kontrakter og avslutter samarbeid.

Aktsomhetsvurdering 

Viken Skog har gjennomført egne aktsomhetsvurderinger for konsernet. Vurderingene viser at selskapet dekker grunnleggende krav til menneskerettigheter, arbeidstakerrettigheter, antikorrupsjon og miljø og sikkerhet på arbeidsplassen. Vi forventer at våre samarbeidspartnere og underleverandører gjør aktsomhetsvurderinger i sin egen verdikjede med utgangspunkt i OECDs retningslinjer. Dette innebærer at leverandørkjeder og forretningspartnere vil kartlegges og analyseres i henhold til risikoen for brudd på grunnleggende menneskerettigheter og brudd på krav om anstendige arbeidsforhold.  

For alle våre samarbeidspartnere og underleverandører som utfører arbeid i Norge, skal arbeidsmiljølovens bestemmelser gjelde.