Viken Skogs hovedfokus er alltid å gjøre en god jobb for skogeierne gjennom å utvikle en verdikjede i verdensklasse. Målet er å bidra til at andelseierne får en større del av verdiskapingen på tømmerstokken, blant annet ved å investere i skogindustri. Der er planene for Billerud Viken svært viktige.
– Vi håper naturligvis at Miljødirektoratet kommer til en annen konklusjon enn hva de gjorde i første omgang da de sa nei til utslippstillatelsen. Fabrikken vil bidra til økt verdiskaping og redusert klimaavtrykk i de skogrike områdene i Ringerike-regionen. Den vil dessuten sørge for at det blir flere nye arbeidsplasser i lokalmiljøet og at vi foredler mer av skogressursen innad i Norge. Vi vet at vi har mange støttespillere der ute som også ønsker en slik fabrikk velkommen, blant annet fordi dette vil være et bidrag til omstillingen av samfunnet til bruk av mer klimavennlige produkter, noe som innebærer økt bruk av fornybare råstoff, sier Tor Henrik.
ØNSKER NY FABRIKK HER: En trefibermassefabrikk i Treklyngen Industripark i Hønefoss vil få store ringvirkninger for både skogeierne og samfunnet, sier Tor Henrik Kristiansen.
Balanse mellom bruk og vern
Vi spurte Vikens Skogs daglige leder om hva han gleder seg til og er spent på i det inneværende året. Vi kommer ikke bort at det for tiden er flere usikkerhetsmomenter i en mer uforutsigbar og turbulent verden.
– Vi lever i en urolig og uforutsigbar tid der nyhetsbildet er preget av krig, geopolitisk uro, befolkningsvekst, klimakrise, kunstig intelligens og mange mennesker som er drevet på flukt. At demokratiet, frihandelen og verdensordenen mellom stormaktene utfordres, vil også sette vår næring på prøve. Vi må naturligvis ta inn over oss de omveltende endringene og navigere deretter. Det er mye vi ikke rår over, fastslår Tor Henrik.
Balansen mellom bruk av skog, artsmangfold og friluftsliv er også noe som opptar lederen i Viken Skog.
– Striden om bruk og vern av skog kommer helt sikkert til å vedvare. Det handler i bunn og grunn om hvor mye tømmer vi kan bidra med i det grønne skiftet. Et aktivt skogbruk er et av våre fremste tiltak i klimakampen. I tillegg må vi selvfølgelig levere på våre miljømål og etterfølge kravene i blant annet Norsk PEFC Skogstandard, sier han.
BRUK OG VERN: Nær 5,5 prosent av Norges skogområder er vernet. I tillegg er det mye skog der hogst ikke er mulig, for eksempel i nøkkelbiotoper, langs kantsoner mot innsjøer og der det er bratt eller ufremkommelig av andre grunner. I det øvrige arealet bør man gjennomføre hogst etter gjeldende lover og skogstandarder, mener Tor Henrik Kristiansen.
Vil byggevaremarkedet snu?
Tor Henrik Kristiansen er naturlig nok også spent på markedsutviklingen for skognæringen. Etter pandemien har tømmerprisene økt betydelig, her til lands mye takket være Viken AT Market og deres eksport av tømmer til blant annet Sverige, Tyskland og Baltikum.
– I 2024 var det ekstra stor etterspørsel etter norsk virke ute i Europa. Det skyldes flere ting, blant annet den lave kronekursen, at store skogarealer er tatt ut produksjon, barkbilleskader, skogbranner og sanksjonene mot Russland. I tillegg har skogindustrien i Norden økt sin produksjonskapasitet. Så lenge kronekursen er fordelaktig for oss, vil sannsynligvis eksporten av tømmer holde et stabilt og høyt nivå inntil vi får en bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel. Samtidig vet vi at flere sagbruk og fabrikker kjører med redusert produksjon. Det innebærer at når byggevaremarkedet snur, vil tømmerprisene kunne stige ytterligere. Fordi store skogarealer er tatt ut av produksjon, er det i dag underskudd av tømmer. Det tilsier en konsolidering av skogindustrien, altså at vi får færre, men større kjøpere av tømmerstokken. Det er en kjensgjerning at konkurser og oppkjøp av virksomheter vil bli resultatet i en bransje der mange av bedriftene nå ikke tjener penger, konstaterer Tor Henrik.
TRELAST: Dersom byggevaremarkedet snur, blir det et økt behov for trelast. Da vil også tømmerprisene øke ytterligere, tror Tor Henrik Kristiansen.
– Skal ha det moro på jobb
Det er spesielt ett arrangement den daglige lederen gleder seg til: Tømmer & Marked. Skandinavias største skogkonferanse arrangeres annet hvert år. I år finner den sted på Sundvollen onsdag 9. april.
– Vi jobber på med et interessant program med mange dyktige foredragsholdere, og vi håper å se mange skogengasjerte på Sundvolden Hotel uka før påske. Det er bare å melde seg på, oppfordrer Tor Henrik Kristiansen.
Når det gjelder den daglige driften av Viken Skog, har Tor Henrik oppgavene lengst fremme i pannebrasken om å gi skogeierne en enklere hverdag og å utvikle en bærekraftig og fremtidsrettet verdikjede i verdensklasse. I det sistnevnte ligger blant annet bruk av digitale verktøy og droner som en del av skogbrukslederens hverdag. Begge deler skal sørge for at vi jobber smartere og mer effektivt.
– Den gode utvikling i Viken Skog-konsernet og det gode samspillet mellom ansatte, andelseiere og samarbeidspartnere skal fortsette gjennom 2025. Vi er til for andelseierne våre, så det handler alltid om å jobbe til det beste for dem, våre ansatte og samarbeidspartnere – og på skogbrukets samfunnsoppdrag, understreker Tor Henrik.
Han er også opptatt av at Viken Skog skal være en attraktiv arbeidsplass.
– Vi skal lykkes med målene våre, ha det moro på jobb og være en attraktiv arbeidsplass med interessante og givende oppgaver. Det er et godt grunnlag for det vi håper og tror skal bli et godt år, sier Tor Henrik Kristiansen.
SKAL VÆRE ET GODT STED Å JOBBE: Tor Henrik Kristiansen foran «Kongla», massivtrebygningen som er Viken Skogs hovedkontor på Hønefoss. Viken Skog har også kontorer på Gardermoen, Dokka, Gol, Kongsberg, Revetal og i Askim.