Etter ett og et halvt års behandling avslo Miljødirektoratet i september søknaden om å etablere trefibermassefabrikken. Dette vedtaket er det klaget på av Billerud Viken, prosjektselskapet til Viken Skog og den svenske papir- og kartongprodusenten Billerud.
Statsråd Geir Pollestad fikk en rundtur i området der fabrikken er planlagt, og han fikk også se noen av byggene med prosessanlegg som kan gjenbrukes fra da Norske Skog Follum holdt til på området. I løpet av møtet lovte landbruksministeren at han vil be sin statsrådkollega om fortgang i behandlingen av klagen på avslaget om utslippstillatelse.
– Jeg kan naturligvis ikke legge meg bort i klagebehandlingen, men jeg kan presse på for at klima- og miljøministeren gjør det han kan for at klagen skal behandles raskt, sa Geir Pollestad til forsamlingen som deltok på møtet.
POSITIV TIL PLANENE FOR NY FABRIKK: Landbruks- og matminister Geir Pollestad synes det er mange positive aspekter ved planene for en trefibermassefabrikk i Treklyngen Industripark. Her ser vi også Olav Breivik (til venstre) og Kjell-Arve Kure.
Fornybart, klimavennlig og miljøvennlig
Uten utslippstillatelse kan ikke Billerud Viken og morselskapene beslutte om det skal investeres rundt tre milliarder kroner i anlegget for bleket kjemisk-termomekanisk fibermasse (BCTMP), som blant annet kan brukes i produksjon av kartong.
Styreleder Olav Breivik i Viken Skog ble mildt sagt overrasket og opprørt da direktoratet avslo søknaden om utslippstillatelse.
– Vi spør oss hvilke fabrikker som kan etableres i dette landet hvis ikke det som er designet til å bli Europas mest miljøvennlige fabrikk for produksjon av fiber får tillatelse. Vi skal bruke et fornybart, klimavennlig og miljøvennlig råstoff som skal bli innsats i produksjon av kartong, som er et gjenvinnbart, klimavennlig og miljøvennlig emballasjeprodukt – som erstatter plast. Vi kan ikke se noe annet enn at Miljødirektoratet må snu og at klagen vår må tas til følge, sa Olav Breivik.
En av avslagsgrunnene til Miljødirektoratet var at utslipp fra fabrikken kunne føre til økt nitrogennivå i Oslofjorden. I ettertid har direktoratet opplyst at dette ikke var avslagsgrunn, opplyser Breivik.
LAGBILDE: Fra venstre: Rolf Jarle Aaberg (daglig leder i Treklyngen Industripark), Mari Pedersen (eier- og markedsansvarlig i Viken Skog), Jan Petter Gundersen (regionleder for LO i Buskerud), Olav Breivik (styreleder i Viken Skog), Kjell-Arve Kure (daglig leder i Billerud Viken), Stian Bakken (varaordfører i Ringerike), Per Skorge (leder i Skogeierforbundet), Geir Pollestad, Nina Basberg (grupperleder for Sp i Ringerike) og Erik Muggerud (prosjektleder i Billerud Viken).
Mener avslagsgrunnene er gale
En annen påstand om fabrikken, brukt av direktoratet, er at den økologiske tilstanden i Begna og Storelva har blitt bedre etter at Norske Skog Follum ble lagt ned i 2012. Faktum er at vannkvaliteten har blitt bedre takket være at det er bygget renseanlegg, ifølge Kjell-Arve Kure, daglig leder i Billerud Viken.
– Hovedgrunnen til Miljødirektoratets avslag var at utslipp fra den planlagte trefibermassefabrikken trolig vil forringe den økologiske tilstanden og muligens være til hinder for at vannmålene oppnås, noe som i så fall ville være i strid med EUs vanndirektiv. Billerud Vikens konsekvensutredning konkluderer derimot med at tiltaket ikke vil føre til forringelse eller hindre at vannmålene nås. Klagen inneholder også det vi mener er saksbehandlingsfeil fra direktoratets side, for eksempel at vi skal etablere en ny type industri enn det som fant sted her med Norske Skog Follum, fortalte Kjell-Arve Kure.
LEDER FOR BILLERUD VIKEN: Kjell-Arve Kure mener det er flere grunner til at Miljødirektoratet må behandle søknaden om utslippstillatelse på nytt.
– Vi trenger grønn industri
Norges Skogeierforbund, NHO og LO støtter også opp under fabrikkplanene. Jan Petter Gundersen, regionleder for LO i Buskerud, deltok på møtet. Han mener en trefibermassefabrikk på Hønefoss er svært viktig.
– Det er merkelig hvordan man på den ene siden ønsker at det skal etableres grønn industri i Norge, men på den andre siden gir avslag på søknad om å etablere grønn industri. Her må regjeringen og Stortinget på banen for å sørge for at denne muligheten ikke går fra oss med tanke på å etablere fremtidsrettet, norsk fastlandsindustri til beste for en viktig næring og for samfunnet. Denne fabrikken vil dessuten redusere eksporten av tømmer og øke verdiskapingen innenlands, sa Gundersen.
STÅR OPP FOR INDUSTRI OG ARBEIDSPLASSER: Jan Petter Gundersen, regionleder for LO i Buskerud.
Tverrpolitisk flertall i kommunen
I Ringerikes kommunestyre er det et klart flertall for å bygge trefibermassefabrikken. Ordfører Runar Johansen (Høyre) og varaordfører Stian Bakken (Senterpartiet) stilte opp for å ta imot og ta en prat med Geir Pollestad.
Ordføreren måtte reise tidlig for å delta i møte i kommunestyret, men varaordføreren og gruppelederen for Senterpartiet, Nina Basberg, deltok på hele møtet.
– I Ringerike er det et tverrpolitisk flertall for at denne fabrikken skal kunne etableres. Det er bra for skognæringen og utviklingen av regionen, i tillegg til at det vil generere om lag 70 arbeidsplasser direkte og enda flere indirekte. Dette er noe vi virkelig håper blir noe av, sa varaordfører Stian Bakken.
Den samme holdningen har Ringerike Næringsforeningen. Styreleder Cecilie Laeskogen deltok på møtet, der Nationen, Ringerikes Blad og Magasinet Skog dekket begivenheten.
SE VIDEO FRA MØTET NEDENFOR.