Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator

Styret ble gjenvalgt

Olav Breivik tar nå fatt på sitt 11. år som styreleder i Viken Skog. Også de andre skogeiervalgte medlemmene i styret blir. Det ble klart da årsmøtet ble avholdt på Sundvollen torsdag 11. april. 


Styreleder Olav Breivik

ÅRSMØTET 2024: Styreleder Olav Breivik på talerstolen under årsmøtet, der han ble gjenvalgt. Foto: Bjørn H. Pettersen, Viken Skog

Av Bjørn H. Pettersen

– Jeg takker så mye for tilliten. Det setter jeg stor pris på. Nå skal vi i styret jobbe videre med vårt store mål: Tremassefabrikken i Treklyngen Industripark, sa Olav Breivik da han avsluttet årsmøtet på Sundvolden Hotel.

Astrid Lier Rømuld og Erland Lundby var på valg, og begge ble gjenvalgt. Erland Lundby ble dessuten gjenvalgt som nestleder.

Blant de to ansattrepresentantene ble det én utskifting. Malin Ask Solbakken, som er systemutvikler i IT-avdelingen, erstatter skogbruksleder Kai Reidar Dølven som ansattrepresentant i styret. Seniorrådgiver Anders Wåla er den andre ansattrepresentanten i styret.

Øvrige saker på årsmøtet ble gjennomført slik styret hadde foreslått, om enn ikke uten debatt.

STYRET: Styret består av Lars Fredrik Stuve (til venstre), Astrid Lier Rømuld, styreleder Olav Breivik, nestleder Erland Lundby og ansattrepresentantene Malin Ask Solbakken og Anders Wåla. Theodora Tangen Fretheim sitter også i styret, men hadde ikke anledning til å delta på årsmøtet.

Spent på tremassefabrikken

Før årsmøtet holdt Kjell Arve Kure i Billerud Viken en orientering om den pågående prosessen med å etablere en tremassefabrikk i Treklyngen Industripark, der Norske Skog Follum holdt til frem til 2012. Høringsfristen om utslippstillatelse gikk ut 18. mars, og nå avventes Miljødirektoratets behandling av saken.

I en oppsummering uttalte styreleder Olav Breivik at fabrikken – basert på det vi vet i dag – vil være en lønnsom investering med bortimot alle fordelene en slik industrisatsing kan ha.

– Plasseringen nær skogrike områder er et stort fortrinn. I tillegg kan vi gjenbruke flere av bygningene fra Norske Skog Follum, og det er elektrifisert jernbane hele veien fra Treklyngen til Billeruds industritomt i Sverige. Dette kan bli Europas mest miljø- og klimavennlige tremasseindustri, men vi må naturlig nok ha den nødvendige tillatelsen fra myndighetene før vi kan ta en endelig beslutning, sa Olav Breivik.

Heidi Hemstad, styreleder i Skogeierforbundet, fastslo for utsendingene på årsmøtet at også resten av Skog-Norge er spente på om prosjektet blir noe av.

– Jeg har hele tiden heiet på dette prosjektet, og nå er dere svært nær målet. Dette er en viktig skogsatsing for hele Norge, og vi håper virkelig at det blir noe av fabrikken, sa Hemstad til høylytt applaus fra salen.

Økokrim, klima og PEFC

Under fagprogrammet før årsmøtet var det også tre andre foredrag:

  • Diana Eckert, kvalitets- og miljøsjef i Viken Skog, fortalte om arbeidet med forbedrede rutiner og drift i henhold til skogstandardene.
  • Erik Trømborg, professor i skogøkonomi ved NMBU, snakket blant annet om Klimautvalget 2050, der han var en av medlemmene. Utvalget leverte sin rapport til klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen i oktober.
  • Hans Tore Høviskeland, avdelingsleder ved Økokrims miljøkrimavdeling, var invitert for å snakke om rapporten om ulovlig hogst, som Økokrim la frem i fjor høst.

Økokrim har fått kritikk for rapporten og måten nyheten om rapporten ble presentert da Økokrim tipset NRK om innholdet før rapporten ble offentliggjort. Kritikken har blant annet handlet om at mange av sakene i rapporten dreide seg om at privatpersoner hadde tatt seg til rette på andres eiendom, samt påstanden fra Økokrim om at det trolig er store mørketall når det gjelder brudd på skogbruksloven.

De tillitsvalgte stilte en del kritiske spørsmål rundt dette til Høviskeland. Alle i salen var ellers enige om at ulovlig hogst verken er ønskelig eller noe i nærheten av hvordan en skogeier, et skogeiersamvirke eller en hogstentreprenører skal operere.

FRA ØKOKRIM: Hans Tore Høviskeland.

20 millioner i etterbetaling

Årsmøtet behandlet disponeringen av årets resultat, og det ble noe debatt om størrelsen på etterbetalingen. Flere mente at denne burde være høyere, mens styret vektla at det var viktig å styrke egenkapitalen i forkant av en mulig investering i Treklyngen Industripark.

Årsmøtet foretok følgende beslutninger:

Etterbetaling: Styrets forslag om å utbetale 20 millioner kroner til andelseierne på tømmerleveranser fra 2019 til og med 2023 fikk tilslutning.

Utbytte: Styret fikk også tilslutning for sitt forslag om å utbetale 10,7 millioner kroner i utbytte for 2023.

Serviceavgift og næringspolitisk avgift: Styrets forslag fikk tilslutning, men det kom inn forslag til endringer i begge disse avgiftene.

  • Kristoffer Røren, leder i Eiker skogeierlag, foreslo å fjerne serviceavgiften – med begrunnelse i at det kan bidra til at flere ønsker å være andelseiere. Styret viste til at serviceavgiften benyttes til viktig arbeid slik som organisasjonsarbeidet, kommunikasjon og arbeidet med å følge opp andelseiernes rettigheter, og det er fornuftig å finansiere dette arbeidet utenom marginer på tømmeromsetningen.
  • Per Lyder Frøvoll, leder i Sigdal–Eggedal skogeierlag, foreslo å øke den næringspolitiske avgiften til 2,5 kroner i stedet for styrets forslag (2,2 kroner), blant annet for å øke innsatsen for å fremme skogbrukets og skognæringens synspunkter på skogbruk versus vern.

Personer på valg: Valgkomiteens forslag til endringer og status quo i styre og stell fikk også tilslutning (se fullstendig liste lenger ned).

Du finner sakslisten for årsmøtet her.

AVSTEMMING: Det ble avstemming om forslag til serviceavgift og næringspolitisk avgift.

Pris og konkurranse

Den mest følsomme saken kom da ansattrepresentant Anders Wåla tok til orde for at de tillitsvalgte ikke bør selge tømmer til konkurrentene. Han viste til at dette undergraver deres eget selskap, noe som vanskeliggjør arbeidshverdagen for skogbrukslederne og potensielt tapper organisasjonen for energi over tid.

Dette ble det debatt rundt, og noen av de tillitsvalgte viste til konkurransen om tømmerstokken og at det burde være forståelse for å velge konkurrentens tilbud dersom det utgjør en vesentlig del av det andelseieren sitter igjen med etter en drift. Andre viste til at særlig våre tillitsvalgte burde gå foran og strekke seg langt for å bidra til å styrke sitt eget selskap.

Anders Wåla og Olav Breivik, samt daglig leder Tor Henrik Kristiansen, slo fast at statistikken fra Landbruksdirektoratet viser at Viken Skog i det store og hele er konkurransedyktige på tømmerpris.

– Vi skal være konkurransedyktige på pris i Viken Skogs geografi. Det er min instruks fra både styret og dere tillitsvalgte. At vi ikke vinner alle drifter, er en del av konkurransen. Det må vi leve med, sa Tor Henrik Kristiansen.

Tømmer & Marked VIP

I debatten på årsmøtet ble det tatt opp en rekke saker. Noen få av disse var:

  • Kommunale arealplaner som kan innskrenke muligheten til å drive skogbruk.
  • Etterbetaling og muligheten for at etterbetaling skal være en fast påskyndelse.
  • Aktive skogeiere versus passive skogeiere.
  • Naturreservater som er opprettet for én eller flere spesifikke arter, men der denne/disse artene ikke overlever når det ikke er noen form for hogst eller annen skogskjøtsel.

Dagen før årsmøtet på Sundvollen ble det arrangert Tømmer & Marked-seminarer for inviterte gjester. Der var det tre parallelle sesjoner: Markedsseminar for norske og utenlandske industrikunder, proffseminar for tillitsvalgte og Viken Skogs største leverandører og seminar for hogstentreprenører og ansatte i entreprenørselskapene.

– Konferansen Tømmer & Marked, som en stor begivenhet for hele Skog-Norge, skal nå arrangeres annethvert år. Til neste år blir det Tømmer & Marked igjen, og vi gleder oss til å arrangere en storstilt konferanse i 2025, fastslo Tor Henrik Kristiansen.

FAG, SHOW OG MØTEPLASS: Erland Lundby og Tor Henrik Kristiansen åpnet Tømmer & Marked-seminarene (øverst til venstre), der det blant annet var underholdning fra Showskolen i Hønefoss. Nederst til venstre ser vi Knut Johansson fra Oslo kommuneskoger, som holdt innlegg på proffseminaret. Nederst til høyre er skogeier Gjermund Skrindsrud i hyggelig prat med hogstentreprenør Knut Roar Aaberg og skogbruksleder Kai Reidar Dølven.

Tre innsatspriser 

Seminarene onsdag 10. april ble avsluttet med en middag der det ble delt ut tre innsatspriser. De gikk til Helge Lindstad (leder i Asker og Bærum skogeierlag), Per Lyder Frøvoll (leder i Sigdal–Eggedal skogeierlag) og kvalitets- og miljøavdelingen i Viken Skog (ved Diana Eckert, Silje H. Waagaard og Ragnhild Karlstad).

PRISUTDELING: Erland Lundby og Tor Henrik Kristiansen delte ut innsatspris til skogeierlagslederne Helge Lindstad og Per Lyder Frøvoll, samt til Diana Eckert, Silje H. Waagaard og Ragnhild Karlstad i Viken Skogs kvalitets- og miljøavdeling.

Viken Skogs innsatspris tildeles for fremragende arbeid i året som har gått. Dette kjennetegnes ved et særdeles stort engasjement til nytte for Viken Skogs andelseiere. Innsatsen skal ha bidratt til å styrke Viken Skogs omdømme.

Utdrag fra juryens begrunnelse:

Helge Lindstad, som skogeierlagsleder og skogeiernes representant i Markarådet, har en tydelig stemme. Han har på en konstruktiv måte bidratt til at Viken Skog har en sterk posisjon i skogbruket.

Per Lyder Frøvoll har stått i spissen for å forsvare skogeiernes interesser i en region med svært stort verneareal. Han er kunnskapsrik, stiller alltid opp og har et hjerte for å engasjere nye skogeiere.

Kvalitets- og miljøavdelingen, under ledelse av Diana Eckert, har høstet anerkjennelse internt, blant revisorer og våre kritikere for sin faglige dyktighet, integritet og høye servicegrad.

***

Styret

Rolle Navn Skogeierlag/tilknytning
Leder Olav Breivik Indre Østfold og omegn
Nestleder Erland Lundby Hurdal
Medlem Theodora Tangen Fretheim Øvre Romerike
Medlem Astrid Lier Rømuld Indre Østfold og omegn
Medlem Malin Ask Solbakken Ansattrepresentant
Medlem Lars Fredrik Stuve Ringerike
Medlem Anders Wåla Ansattrepresentant
1. vara Nils-Ivar Grøv Sør-Aurdal
2. vara Målfrid Toeneiet Numedal
3. vara Knut Kind Torpa
Ansattrepresentant, vara Christine Victoria Waaler Ansattrepresentant

Valgkomiteen

Rolle Navn Skogeierlag
Leder Andris Kvam Valdres (Innlandet)
Medlem Morten Haugerud Østre Romerike (Akershus)
Medlem Solveig Haugan Jonsen Nordre Vestfold (Vestfold)
Medlem Lars Simensen Numedal (Buskerud)
Medlem Katharina Kirkerød Indre Østfold og omegn (Østfold)
Vara Knut Lundem Hougsrud Sør-Aurdal (Innlandet)

NB. Fylkene er nevnt i parentes fordi sammensetningen i Viken Skogs valgkomité skal, så langt det er mulig, utgjøre én person fra hver av de fem fylkene i Viken Skogs geografi: Vestfold, Østfold, Akershus, Buskerud og Innlandet.

Ordfører og varaordfører til årsmøtet

Rolle Navn Skogeierlag
Ordfører Lars Sollie Tønsbergdistriktet
Varaordfører Mona Tønnesland Tholin Søndre Land og Fluberg

Ernst & Young ble dessuten gjenvalgt som revisor.