Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator

Stor suksess med Ut i skauen

I slutten av august ble «Ut i skauen» arrangert for tredje gang i år. Denne gangen var møteplassen en skog sørvest i Lardal, og oppmøtet var som vanlig godt.


Ut i skauen, Lardal, 29. august 2024

MANGE FOLK: Det kom mellom 50 og 60 stykker til den faglige skogdagen i Lardal 29. august. Foto: Bjørn Ruberg

Av Bjørn H. Pettersen

Forholdene var omtrent perfekte for en kveld i skogen. Det var overskyet, men det regnet ikke. Temperaturen var helt ok, og myggen befant seg andre steder enn ved Øvre og Nedre Briskemyr, sørvest i den tidligere kommunen Lardal – i dag en del av Larvik kommune.

– Hadde vi hatt en flott solskinnsdag i dag, hadde jeg antakelig tresket korn nå, fastslo Bernt Bonden, bonde og skogeier i Holmestrand kommune.

Det sa flere av de andre gård- og skogeierne seg enige i. Regnet hadde plasket ned tidligere på dagen, noe som gjorde at det var for vått å begi seg ut på kornåkrene med treskemaskin. Med andre ord gode forhold for en hyggelig skogdag.

RUNDT BÅLET: Etter det faglige opplegget ble det kaffe, donuts og hyggelige samtaler. Her er det Arild Ommedal (til venstre), Leif Arne Asbjørnrød, Terje Nordkvelle, Ole Christian Ludahl, Kjell Arne Bøe og Marianne Ludahl som har benket seg for en prat rundt bålet.

– Veldig vellykket arrangement

Ut i skauen arrangeres av Skogselskapet, de fem skogeierlagene i Vestfold og Statsforvalteren i Vestfold og Telemark. Representanter fra alle arrangørene var til stede torsdag 29. august.

Fra skogeierlaget i Lardal og Siljan sørget skogeierlagsleder Bjørn Ruberg og styremedlemmene Thor Anders Bårnes og Brede Halvorsen for bålkos. Skogeierlagsleder Arne Petter Christensen fra Tønsbergdistriktets skogeierlag kom med kaffe og noe å bite i.

I prosjektsamarbeidet Ut i skauen er skogeierlaget vertskap. Styret i skogeierlaget har i tillegg ansvaret for å finne egnede lokasjoner, avklare med berørte grunneiere og skissere opp et opplegg og en plan for gjennomføring. I samarbeid med resten av prosjektgruppa skal de dessuten finne egnede foredragsholdere for det aktuelle temaet.

– Ut i skauen har blitt et kjempetrivelig og faglig godt opplegg, og samarbeidet med Skogselskapet og Statsforvalteren fungerer utmerket, sier Bjørn Ruberg.

Det er Erik Faye-Schjøll, ny daglig leder i Skogselskapet i Vestfold, enig i. Han var til stede på sitt første Ut i skauen som medansvarlig for skogkvelden.

– Jeg synes det var et veldig vellykket arrangement, og vi er naturligvis veldig glade for det gode oppmøtet av engasjerte skogeiere, konkluderer Faye-Schjøll.

FØRSTE STOPP: Erik Faye-Schjøll (til venstre) i prat med Tor-Henning Gunnerød, skogkulturansvarlig i Viken Skog, om hva som var gjort i dette bestandet og hva som burde gjøres om noen år frem i tid. Victoria Ellingsen Aas, skogbruksleder i Viken Skog, til høyre.

Bier, blomster og honning

Faye-Schjøll delte for øvrig ut egenprodusert honning til medarrangørene fra Viken Skog, Statsforvalteren og det lokale skogeierlaget. Til informasjon kan det legges til at honningen hovedsakelig var basert på nektar fra blomster på lindetrær fra skogområder på Nøtterøy og Tjøme.

«I motsetning til de andre skogstrærne våre er lind insektpollinert og blomstrer midt på sommeren med sterkt duftende blomster som besøkes flittig av bier og humler», skriver Store norske leksikon.

– Det er en seiglivet myte at lindetrær er giftige for bier og humler. Årsaken til at man kan se døde bier og humler ved lindetrær som blomstrer sent om sommeren, er at mange humler og arbeiderbier da skal dø av alderdom. Det er det for få som er klar over, forteller Erik Faye-Schjøll, som tidligere har vært daglig leder i Skogselskapet i Rogaland.

Som birøkter med bortimot 70 bikuber er Faye-Schjøll naturlig nok opptatt av å ivareta lyng, bærbusker og annet snacks som gir biene mat og oss mennesker honning. (Bier blir sett på som verdens viktigste dyr på grunn av alt som må pollineres av insekter for at det skal gi formering og nye frø, men det vet naturligvis alle.)

Andre hensyn å ta i høyden

I likhet med Ut i skauen på Brunlanes i Larvik sto ungskogpleie på agendaen i Lardal. Det var også derfor Erik Faye-Schjøll kom inn på det med å unngå å ta altfor mye i forbindelse med ungskogpleien, slik at bier og humler finner nektar. Men fristilling og regulering av trær i den unge skogen er naturligvis essensielt uansett hvor skogen vokser.

– Fordi ungskogpleie er så viktig, valgte vi å ha det som tema to ganger i løpet av årets fire Ut i skauen-arrangementer. Men det er stor forskjell på den kystnære høybonitetsskogen nede på Brunlanes og skogen her oppe i rundt 300 meters høyde over havet. Her er det mye lavere bonitet, det gror saktere og det er andre hensyn å ta. Det er fint å kunne ta en runde i to vidt forskjellige eksempler på skogen i Vestfold, bemerker Faye-Schjøll.

Ellers var det Sanela Jacobsen fra Statsforvalteren og skogbrukssjef Lars Gladhaug fra Larvik kommune som hadde mikrofonen mest, i tillegg til skogkulturansvarlig Tor-Henning Gunnerød og skogbruksleder Victoria Ellingsen Aas fra Viken Skog.

FRA DET OFFENTLIGE: Sanela Jacobsen, seniorrådgiver i Landbruksavdelingen hos Statsforvalteren, stilte gode spørsmål til de mange skogeierne.

Nye og gamle skogeiere

Sanela Jacobsen var flink til å spørre om skogeiernes meninger om påkrevet eller ikke påkrevet ungskogpleieaktivitet i de fire skogbestandene som var gjenstand for skogkveldens befaring. Hun fikk mange gode tilbakemeldinger, synes hun.

– Skogeierne hadde mange gode og reflekterte synspunkter. Det er helt ok at folk har litt ulike tilnærminger til hva det er behov for og når, så lenge vi er enige om at det ikke er et alternativ å ikke gjøre noe som helst. Nok avstand mellom trærne er viktig for å sørge for god produksjonsskog med kvalitetsvirke, fastslo hun etter at skogkvelden var over.

ÅPEN MIKROFON: Arild Ommedal (i midten med blå jakke) var blant skogeierne som kom med gode poenger om ungskogpleie på skogkvelden. Her gir Tor-Henning Gunnerød mikrofonen til Sanela Jacobsen, som brakte den videre til Arild.

Mange av skogeierne har vært med på mang en skogkveld tidligere, men for noen var det første gang. En av dem var Petter Hannevold, som har flyttet fra Oslo og hjem til Svarstad i Lardal for å overta gård og skog. En annen var Harald Gaard fra Karmøy. Han var utsending for sin samboer, og om ikke så lenge skal de overta skog i nærheten av Svarstad.

–Jeg er helt i startgropen med tanke på skogbruk, så jeg starter med ABC-en, men det virker veldig interessant og viktig. Jeg gleder meg til å lære mer, sa ungdomsskolelæreren Harald Gaard.

NYE: Petter Hanneland (til venstre) er ny skogeier i Svarstad i Lardal. Det samme blir snart Harald Gaard (i midten), mens Erik Faye-Scjhøll er ny daglig leder i Skogselskapet i Vestfold.

***

Neste Ut i skauen finner for øvrig sted i Holmestrand kommune søndag 22. september klokka 12.00. Oppdatert informasjon kommer på denne nettsiden hos Skogselskapet.

***

ENDA EN NY SKOGEIER: Åse Zimmermann fra Vassås i Holmestrand har overtatt skogeiendommen etter sin far, Pål Zimmermann (i midten). Her er de i prat med Knut Landfald fra Hof i Holmestrand.

OVERSKYET: Det var fin temperatur og ingen nedbør. Selv om det hadde regnet tidligere på dagen, var det stort sett tørt og fint i de ulike skogbestandene.

HUNDEN FIKK VÆRE MED: Sanela Jacobsen hadde med seg hunden Silva på Ut i skauen-arrangementet. På latin betyr ordet «silva» skog.

FAGLIG OG TRIVELIG: Her er det Tor-Henning Gunnerød med mikrofonen. Foto: Bjørn Ruberg

UNG SKOG: Nærbilde av det som var tema for dagen. Foto: Bjørn Ruberg