Stor fare for barkbilleskader
Har du hogstmoden og svekket skog i områder som ble utsatt for den kraftige stormen 19. november 2021, bør du vurdere hogst så fort som mulig. – Fangstverdiene er alarmerende mange steder der det var vindfall, sier skogsjef Lars Kristen Haug i Viken Skog.
STOR GRANBARKBILLE: Granbarkbillene er små, men i hopetall utgjør de en stor risiko for friske grantrær. Dette bildet er å finne på Wikipedia. Foto: Gilles San Martin (lisensiert verk under Creative Commons)
Av Bjørn H. Pettersen
NIBIO varsler om svært høye fangstverdier i flere av skogområdene som ble rammet av uværet i november 2021, samt ytterligere uvær i januar 2022. Det er forventet at effekten av vindfellingene, med tanke på barkbilleoppblomstring, topper seg i år.
Mai var tørr og varm i store deler av Sør-Norge, noe som var svært gunstig for barkbillene. Deres første sverming er nemlig i mai.
– Til tross for at juni hittil har vært kjøligere, og med betydelig mer regnvær enn i mai, viser fangstverdiene at det er enormt mange barkbiller nå. Det gjelder særlig i kommuner som ble rammet av vindfall, forteller Lars Kristen Haug.
BER SKOGEIERE FØLGE MED: Lars Kristen Haug ønsker at skogeiere skal ta kontakt med skogbrukslederne dersom de har tørkestresset og hogstmoden skog i områder som ble rammet av vindfall i 2021 og 2022.
Risiko for barkbilleutbrudd
Mest barkbiller var det i billefellene i Nore og Uvdal, Rollag, Gol og Sør-Aurdal, der fellefangstene viser verdier over høy risiko. Det er også bekymringsfullt høye tall i billefellene i kommunene Sigdal, Flå, Krødsherad, Etnedal og Nordre Land.
– I alle disse kommunene var det omfattende skogskader etter vindfallstormene i 2021 og 2022. Vi har gjennomført svært mye vindfallhogst i disse områdene, men mange steder har vi av ulike årsaker ikke kommet til. I tillegg er mange av grantrærne svekket etter tørkesommeren i 2018. Kombinasjonen av tørkestressede trær og vindfall har ført til at vi lenge har fryktet et stort utbrudd av barkbiller denne sommeren. Nå kan det se ut til at det blir omtrent slik vi fryktet, forteller Lars Kristen Haug.
Han legger til at områder som ikke ble utsatt for vindfallstormer også har store fangstverdier. Dette gjelder særlig for kommunene Bærum, Nesodden, Eidsvoll og Indre Østfold. Også her viser fellefangstene verdier over høy risiko.
Råd fra ekspertene
NIBIO og Landbruksdirektoratet har kommet med noen råd for å unngå et stort utbrudd av granbarkbiller, slik vi hadde på slutten av 1970-tallet. Dette er de viktigste punktene:
- Prioriter svekkede trær: Granbarkbillen foretrekker svekkede trær for egglegging. Disse trærne bør fjernes først. «Granbarkbillen foretrekker svekkede trær for egglegging. Billene som produseres i drepte trær overvintrer nær mortreet. Senere kan billene angripe tilstøtende, frisk skog», opplyser rådgiver Silje Stavdal i Landbruksdirektoratet.
- Skadede områder: Områder med mye skadet eller stresset granskog bør prioriteres. «Svekket eller døende gran, som følge av vindfellinger eller tørke, gir billene materialer til å oppformere seg i. Etter hvert kan billene angripe tilstøtende, frisk skog», forklarer Stavdal.
- Tørkeutsatt skog: Områder som er utsatt for tørke, spesielt gran plantet på furulokaliteter, bør prioriteres.
- Flatekanter mot hogstmoden skog: Unngå å sette igjen flatekanter mot hogstmoden, grandominert skog.
Bør vurdere hogst fort
Dette skriver NIBIO om barkbilleovervåkingen for sone 1 og 2, som inkluderer Sørlandet og Østlandet:
- Svært høye fangstverdier i 2023, kombinert med tørre forhold flere steder under billenes fluktperiode i mai 2024, gjør at risikoen vurderes som høy i deler av sonen.
- Fangstverdier fra første og andre tømming i 2024 er svært høye i flere kommuner som ble rammet av vindfellinger vinteren 2021−2022.
- Til tross for økte nedbørsmengder er det fremdeles lav markfuktighet mange steder, og dette kan ha svekket granas motstandskraft mot angrep.
− Vi har hatt oppmerksomhet rundt faren for en kraftig oppblomstring av granbarkbiller siden i fjor høst da NIBIO oppsummerte barkbillesommeren 2023. I fjor ble vi på mange måter reddet av dårlig sommervær i juli og august i Sør-Norge. Det hindret et stort utbrudd av barkbiller. Hvordan årets sommer blir, vet vi ikke. Blir det tørt og varmt, er vi bekymret for at vi får masseutbrudd av granbarkbiller. Vi kan hjelpe skogeiere med å redde verdier, men vi er avhengige av å få skogeierne med oss for å få planlagt avvirkning, sier skogsjef Haug.
Han advarte mot faren for en barkbillesommer i 2024 allerede i januar. Les mer her.