Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator

Skogfagstudentene stortrives sammen

Det var julegrøt og quiz til alle – fra de på førsteåret på bachelor til de som tar sisteåret på masternivå. – Vi er en sammenspleiset gjeng som trives kjempebra her på fakultetet, både med fagene og det sosiale på lesesalen, sier Gerhard Sørensen-Fuglem, bachelorstudent og NMBUs ambassadør for skogfagstudier.


Lesesalen til skogfagstudentene

MØTEPLASSEN: Grøtkoking og studering i skjønn forening på lesesalen der alle skogfagstudentene møtes. Den er sømmelig dekorert med skogfaglig litteratur, skogbruksutstyr, en og annen kongle, capser hengt på et gevir, kart over Skog-Norge og plakater av skogsmaskiner og motorsager. Fra venstre: Mathias Nordhagen, Marie Stensby Hagen, Gunnhild Finstad, Knut Vale Kristoffersen, Haakon J. Kristiansen og Marit Ahlmann. Foto: Bjørn H. Pettersen, Viken Skog

Av Bjørn H. Pettersen

Siste dag i november. Snart eksamen, deretter juleferie. Men først en aldri så liten sammenkomst for alle skogfagstudentene som kunne og ville. På programmet sto julegrøt og julequiz via Kahoot.

Marie Stensby Hagen fra Toten hadde rørt litervis med melk og noen kilo med grøtris i et par timer − nesten uavbrutt. Innholdet i den store kjelen skulle vise seg å være nok til å dekke grøthungeren til bortimot 40 av de til sammen om lag 60 skogfagstudentene på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

SE HVA SOM SKJER: Haakon J. Kristiansen (til venstre), Gerhard Sørensen-Fuglem og Knut Vale Kristoffersen er tre av skogfagstudentene ved NMBU. Her er de på lesesalen idet Haakon og Knut gir tommelen opp til et av Gerhards quiz-spørsmål, naturligvis uten at svaret blir avslørt. Video: Egil Granum

− Alle er ikke her i dag, men jeg er overrasket over at så mange hadde mulighet til å komme. Noen sitter nok hjemme og leser, og noen jobber ved siden av studiene. Det skal derfor godt gjøres at samtlige dukker opp på alle arrangementer, fastslo Gerhard Sørensen-Fuglem (26) fra Trondheim.

Selv jobber han som kunderådgiver for Allskog. Det arbeidet kan han gjøre via telefon når han ikke har forelesninger eller må forberede seg til eksamen. Andre medstudenter har andre skogrelaterte jobber. Marie, for eksempel, har deltidsjobb hos Skogbrand.

− Det er fint å ha en relevant jobb ved siden av studiene. Det gir både god erfaring og litt bedre økonomi i tilværelsen som student, understrekte hun.

JULELUNSJ: Øverst: Marie Stensby Hagen (22) fra Toten sto for det aller meste av grøtkokingen, og tok seg også en smak. Nederst til venstre: Maria Groven (23) fra Åmotsdal i Telemark og Gina Grøndahl (24) fra Nes på Romerike testet også julegrøten. Nederst til høyre: Gerhard Sørensen-Fuglem satte i gang kahooten. Til høyre for Gerhard er det skogguden Pan (maskot på skogfag) som er utkledd som nisse.

Logistikk-konkurranse «Top Gun-style»

Før julelunsjen startet, og mens Marie rørte i grøtkjelen, var det et par forelesninger for enkelte av studentene. På naborommet til lesesalen sto ny versjon av Norsk PEFC Skogstandard på timeplanen. Noen rom bortenfor der igjen hadde professor Dag Fjeld sørget for at 11 studenter var dypt fokusert i kart, grafer og tegn på sine respektive dataskjermer.

− Det er ingen liten oppgave de har fått. Dette er kompliserte greier, sa Fjeld.

− Han har rett i at det er vanskelig, konstaterte Maria Groven, Gina Grøndahl og flere av de andre studentene.

Oppdraget – som de jobbet sammen med i grupper – var å beregne best mulig logistikkløsninger for tømmer gjennom hele verdikjeden. En rekke utfordringer var lagt inn i oppgaven – som tilgang på tømmer, etterspørsel og vær- og føreforhold. Og de hadde et stort område å forholde seg til, det vil si nesten hele Sverige.

− Dette er et helt nytt program, utviklet i Sverige og Canada. Det blir brukt av skogfagstunder der, og her i Norge, i Canada og i Finland. Det fungerer som en konkurranse der det handler om å utføre de beste beregningene. Det er et slags strategispill. Man må tenke smart, fastslo Fjeld, som er professor i skogteknologi både ved NMBU og SLU (Sveriges lantbruksuniversitet), NMBUs svenske «storesøster».

Vinnergruppen får heder, ære og et laminert diplom, av en eller annen grunn med logoen til «Top Gun» som diplomets hovedelement. Sammenligningen må være at filmens handling er lagt til fiktive Top Gun, som er navnet på eliteskolen for amerikanske jagerflygere, og rivalisering står sentralt. Man kan i så fall kanskje ikke være uenige i at NMBU og SLU er eliteuniversitetene for norske og svenske «skogfolk», og i logistikk-konkurransen var rivalisering en viktig ingrediens.

KONKURRANSE: Skogfagstudentene fikk bryne seg på et logistikkprogram (FORAC Wood Supply Game) fra Université Laval i Quebec i Canada og videreutviklet i Sverige. På bildet øverst til høyre ser vi Jon Endre Bjørnbet (til venstre), Halvor Lønnum, Jon Thomas Haugland, Gina Grøndahl, Maria Groven, professor Dag Fjeld, Tollef Tinholt Låg, Ruben Eik Birkeland, Helle Ross Gobakken og Mads Øverstuen.

Skogbrukerforeningen NMBU

Mens skogslogistikkgjengen la hodene i bløt for å vinne konkurransen, gjorde Gerhard Fuglem siste finpuss på quizen. Som medlem i Skogbrukerforeningen NMBU må man blant annet bidra til juleavslutningen. De andre i styret – Jon Endre Bjørnbet (leder), Gunnhild Finstad (nestleder), Marie Stensby Hagen (sekretær) og Mads Øverstuen (kasserer) – hjalp også til med planlegging, innkjøp, pynting, gjennomføring og opprydding.

Quizen inneholdt både skogfaglige, NMBU-relaterte og studentinterne spørsmål – alt iblandet en god porsjon humor.

– Stakkars førsteårsstudentene. De har dessverre ikke nubbesjanse til å vinne dette. Ikke på grunn av det faglige, altså, men det er heller ikke der de finner de vanskeligste spørsmålene, fastslo arrangementsansvarlig Gerhard før han satte i gang den norskutviklede Kahoot-quizen.

Den var det for øvrig Motorsaggjengen som vant. Bak lagnavnet sto ringrevene Ole Jakob Bae Næss, Magnus Standerholen Sjøli og Helle Ross Gobakken (fra venstre ved tavlen på bildet under).

SOSIALT: Kahoot er morsom underholdning på en julelunsj. Øverst til høyre går Gerhard Sørensen-Fuglem, Gunnhild Finstad (22) fra Rendalen og Mads Øverstuen (22) fra Gjøvik gjennom resultatene. Nederst til høyre tar Motorsaggjengen imot førstepremien.

Møtes på lesesalen og i skogen

I disse dager har skogfagstudentene gjort unna dette semesterets eksamener. Deretter er det jobb for ganske mange før jula setter inn. På nyåret er det bare å glede seg til nytt semester, nye fag og nye møter på og utenfor skolen.

Gerhard forteller at lesesalen er der skogfagstudentene møtes i hverdagen.

− Det er både en sosial og faglig møteplass der alle kan være med på å diskutere stort og smått. Ellers arrangerer vi ulike møter, og vi har blant annet et fast sted i skogen der vi møtes for å tenne bål og bare være sammen. Vi på skogfag elsker jo å være ute, og det hadde ikke gjort noe om enda mer av det faglige skjedde i skogen, konstaterer han.

Og for de som trodde skogfag var en haug med gutter og noen få jenter, kan det være greit å vite at det ikke lenger er sånn. Jentene som nå tar tredjeåret i bachelorutdanningen, er i flertall. Da de startet i 2020, var det første gang at det var flere jenter enn gutter på skogfagutdanningen på NMBU.