Denne vinteren har vært svært snøfattig de fleste steder på Østlandet. I kombinasjon med tele i bakken og minimalt med nedbør på vårparten, har det skapt store problemer for nye planter. Det har ført til at store plantefelt har fått tørkeskader og må plantes på nytt.
Erland Lundby er skogeier i Hurdal. Han har oppdaget tørkeskader på over halvparten av plantene som han fikk i jorda i fjor høst. Nå må han bestille nye planter til store deler av feltet:
– Jeg oppdaget i midten av mai at veldig mange planter hadde tørkeskader. Ved nærmere undersøkelser viser det seg at godt over halvparten av plantene på et 40 dekar stort plantefelt er døde. Det er svært trist å se og jeg skulle gjerne vært det foruten, sier Lundby.
Erland Lundby forteller at han bestilte planter gjennom Viken Skog og at de ble satt i jorden sent i fjor høst:
– Alt så kjempebra ut helt til tidlig i våres. Jeg var kjempefornøyd med plantingen. Det har vært noe snø over plantene i vinter, men så smeltet alt veldig raskt. Så etter en lang tørr periode har det altså gått galt med plantene, sier nestlederen i styret i Viken Skog.
TØRKESKADER: Disse to plantene er funnet på plantefeltet til skogeier Erland Lundby i Hurdal. Planten til høyre har klart seg greit, mens planten til venstre dessverre må byttes ut. Foto: Bent Smukkestad, Viken Skog
Stor pågang
Bent Smukkestad er skogbruksleder i Viken Skog og har opplevd stor pågang fra skogeiere:
– Det er veldig spesielt, dette er ikke en normal vår. Det er nok snømangelen som gjør det. For jeg opplever at vi ser mest tørkeskader på toppen av liene, mens lenger ned og i bunn av en skråninger så er det mye bedre. Det har nok noe med hvor snøen har ligget, sier Smukkestad.
Han får støtte av forsker ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO), Inger Sundheim Fløistad:
– Når varmen kommer samtidig som det er tele i bakken, er det en utfordrende for plantene. De forbruker masse vann gjennom transpirasjon (fordamping av vann fra plantens overflate). Så hvis det er tørt vær, slik det har vært i en lang periode i vår, tørker plantene. Er det derimot fuktig og våt luft kan plantene klare seg i perioder. Selv om det er tele i bakken og planten ikke klarer å tilføre vann gjennom rotsystemet, forklarer Fløistad.
EKSPERT PÅ SKOG: Inger Sundheim Fløistad forsker på skog og utmark ved NIBIO. Hun mener at tørkeskadene henger sammen med en uheldig kombinasjon av en snøfattig vinter med tele i bakken, og en lang og tørr vår. Foto: Erling Fløistad
Også eldre planter er tørre
De mest utsatte plantene er de som ble satt ut i fjor høst. Men også eldre planter har fått problemer denne våren:
– Vi ser at også planter som er flere år gamle har fått tørkeskader. Så det er ikke bare de yngste plantene dette har gått utover, forteller skogbruksleder Bent Smukkestad.
Inger Sundheim Fløistad ved NIBIO i Ås forsker på skog og utmark. Hun kan fortelle hvorfor så mange planter dør:
– Plantene som ble satt ut sent i fjor høst er spesielt utsatt siden de ikke har fått røtter ut av rotklumpen. Men også planter som har stått en stund, er utsatt. Selv fire-fem år gamle planter kan dø av denne uheldige kobinasjonen som vi har opplevet nå. På samme måte ser vi også mye blåbærlyng som har fått lignende skader, forklarer forskeren fra NIBIO.
Fløistad legger til at selv om granplantene mister nåler, kan knoppene fortsatt være i live. Er du i tvil, så ta kontakt med din skogbruksleder.
PODKAST: Hør skogkulturansvaring Anne Åsødegård fortelle om årets vårplanting! Vi treffer også skogeiere som skal hente bestilte planter på kjølelageret utenfor Hønefoss.
Bestill nye planter og bruk skogfond!
Erland Lundby har tidligere opplevd å miste store plantefelt med skogplanter:
– Det er virkelig kjedelig når plantene ikke klarer seg. Det koster en del penger. Ett år mistet mange planter på grunn av snutebillen. Etter det har jeg lært å sette av rikelig med penger i skogfond. Nå har jeg bestilt 5.000 suppleringplanter, sier Erland Lundby.
Skogbruksleder Bent Smukkestad sier at hvis uhellet er ute, og plantefeltet har fått store skader, er det viktig å få bestilt nye suppleringsplanter raskt:
– Det er så mye konkurrerende vegetasjon til granplanten som vokser opp nå, så derfor er det veldig viktig å få plantet så fort som mulig. Ta kontakt med din skogbruksleder og få bestlit opp planter. Og hvis du ikke planter selv må du også bestille planting, sier Smukkestad.
Fløistad er ikke kjent med noen spesiell syklus på dette fenomenet, men at det skjer fra tid til annen. Men klimaendringer gjør verden mer uforutsikgbar kan føre til både mer tørke og kraftigere nedbør:
– Klimaforandringer er ikke så lett å gardere seg mot, men sen høstplanting i områder som normalt har lite snødekke er uansett risikofylt. For å få robuste planter som kan tåle tørke, må man få til planter som raskt utvikler et godt rotsystem. Da får man en god forsikring mot tørkeskader, sier forsker ved NIBOI, Inger Sundheim Fløistad.
TØRR: Denne granplanten er 4-5 år gammel og sliter etter en lang og tørr vår. Den befinner seg på et plantefelt på Kløfta der store deler av feltet må plantes på nytt. Foto: Bent Smukkestad