Bjørn Hugo Pettersen
Publisert

På grunn av lite snø i vinter og lite nedbør i løpet av de siste ukene, meldes det økt skogbrannfare allerede nå.

GULT NIVÅ: Det er fare for gress- og lyngbrann i snøfrie områder, meldes det om på Yr.no og Varsom.no.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) besluttet torsdag 3. april å sette beredskap med tre helikoptre, ett på Geiteryggen i Telemark, ett på Hamar og ett i Rogaland. Allerede mandag 7. april skal DSB ta en ny vurdering, altså om det skal settes inn flere helikoptre i brannberedskap.

Beredskapspakke

De lokale brannvesenene har hatt koordineringsmøter, blant annet med representanter fra andre offentlige etater og fra skognæringen.

Thor Kárason, produksjonssjef i Viken Skog, er fullt klar over alvoret når skogbrannfaren øker. De tre siste årene har våren vært ekstra varm og tørr, med stor skogbrannfare og flere skogbranner.

– Vi er på gult nivå flere steder i geografien nå, og værmeldingen fremover viser ikke noe regn av betydning. Alle må derfor montere beredskapspakken på maskinen nå. Maskinførere uten gyldig skogbrannkurs kan ikke kjøre på oppdrag for Viken Skog før de har tatt kurset, forteller produksjonssjefen.

Beredskapspakken består av en 25 liters vanndunk, spredekanne med spredehode, skogbrannstryker og spade eller hakke. Pakken kan kjøpes på nettsiden til Skogbrand.

BEREDSKAPSPAKKE: Vanndunk, spredekanne, skogbrannstryker og spade.

Dersom faren øker

Thor Kárason understreker at entreprenører som hogger for Viken Skog må følge med på skogbrannfareindeksen som er utarbeidet av Meteorologisk institutt og DSB. De skal også følge retningslinjene for drivstoffhåndtering og maskinvedlikehold.

– I løpet av de kommende ukene vil vi ha tett dialog med entreprenørene for å vurdere hver enkelt drift med tanke på skogbrannfaren. Dersom skogbrannfaren øker til oransje nivå, skal en risikovurdering for skogbrann fylles ut i samråd som involverer skogbruksleder, produksjonsplanlegger og entreprenør. Dette vil vi gjøre så lenge brannfaren vedvarer på oransje, rødt eller mørkerødt nivå, forteller Kárason.

Vurderer flere tiltak

Tiltak som fortløpende vurderes er blant annet å ta av belter eller kjetting på maskinene, nattkjøring, å flytte drifter til fuktigere områder og å kappe høyere på trestammen for å minimere risikoen for gnist fra sagsverdet.

Lassbæreren skal dessuten ligge maks to dager bak hogstmaskinen når det gjelder produksjon, fordi greiner og topper tørker så fort når det er varmt, tørt og ingen nedbør.

Det er generelt bålforbud fra 15. april, men til allmennheten har meteorologene allerede frarådet bruk av åpen ild nå i starten av april.