Setter ned titusener med skogplanter
For Henrik Hansen i Hansen Skogtjenester er plantingen den store geskjeften på denne tiden av året. – Jeg synes det er trivelig å gå rundt i skogen for meg selv, sier han med et smil.
I ANDEBUSKOGEN: Henrik Hansen har fylt opp plantebeltet og er klar for en ny tørn. Plantingen her fant sted i en hogstflate bak denne skogen. Foto: Bjørn H. Pettersen, Viken Skog
Av Bjørn H. Pettersen
Ti uker med planting om våren og fem uker om høsten. Det er om lag den tiden vi har på oss for å få satt ned skogplantene. Perioden er litt kortere i høyereliggende strøk. Og dersom vinteren er unormalt lang eller starter ekstra tidlig om høsten, kan «vinduet» avsatt til planting bli enda smalere.
– Den korte perioden krever at man er effektiv. Jeg kan ikke bruke lang tid på å vurdere hvor jeg skal sette ned hver enkelt plante. Det går litt på autopilot når man har fått erfaring med det, fastslår Henrik Hansen fra Andebu.
Han startet å plante for fire år siden. I dag jobber han i tillegg med ungskogpleie og forhåndsrydding.
– Det er med andre noe å finne på for min del hele året, konstaterer han.
MANGE OPPDRAG: Her skulle det settes ned rundt 1000 planter. – Ettersom jeg er alene, kan jeg ikke ta på meg de aller største planteoppdragene. De overlater jeg til dem som har muligheter til å ha flere folk i drift på samme sted. Derfor blir det mange av de små og mellomstore oppdragene, sier Henrik Hansen.
Må få god plass til rotklumpen
Henrik Hansen setter ned rundt 1000 skogplanter om dagen, men det kan bli en del færre dersom det er planter med stor plugg.
– Jo større plantepluggen er, desto lengre tid tar det å finne en egnet plass til rota. Det kan være steiner som ligger under bakken som man naturlig nok ikke ser når man setter ned plantespettet. Hele pluggen skal jo ned i mineraljord, understreker han.
Det er hovedsakelig to hovedtyper av planter. M95 – ettårige og toårige – er den ene. Den andre er M60, som er toårige. Tallet henviser til hvor mange planter det er plass til på et dyrkingsbrett. Det betyr altså at M60-plantene har større plugg med mer jord og kraftigere rotutvikling.
– Jeg må innrømme at jeg trives best med å plante de ettårige plantene jeg har med meg ut i dag. Disse planter vi kun nå om våren. De har god etableringsevne og kan brukes overalt der ugresskonkurransen ikke er for stor. Om høsten og der ugresskonkurransen er noe større enn her, går det kun i toårige planter, forklarer 43-åringen.
NYTT LIV: Den lille granplanten er nesten ikke synlig her, men om 60 år er den forhåpentligvis et robust tre.
Styrer egen arbeidshverdag
Ettersom Hansen planter i Vestfold, får han ofte 15 uker med planting. For hans del innebærer det mellom 50.000 og 70.000 nedsatte planter i året.
I Vestfold er ikke høyde over havet et stort problem. Høyeste fjelltopp, Vestfjellet, er 634 moh. Og vinteren pleier å ebbe ut tidlig og nøle med å starte i denne delen av landet.
– Det er stort sett gode planteforhold her, men det hender vi får mye snø. Nå i vinter var det ekstreme mengder i flere uker, og det gjorde arbeidet med forhåndsrydding veldig krevende, forteller Henrik Hansen.
Men nå er det altså planting som er det eneste han tar seg tid til, frem til plantingen må avsluttes i starten av juli.
– Jeg synes det er veldig trivelig å plante. Jeg er mye for meg selv og mine tanker, og styrer min egen arbeidsdag mens jeg hører på musikk, radio eller podkast. Det er god trening også, men jeg aner ikke hvor mange skritt jeg får om dagen. Det sjekker jeg ikke, ler Henrik Hansen.
UTE I FELTEN: Planter, plantebelte, plantespett, hansker, langermet genser, gode sko og gode hodetelefoner har Henrik alltid med seg når han jobber med skogplanting.
Tips til skogplanting:
- Skogplanter er ferskvare og bør settes i jorden ganske kort tid etter at de er hentet fra kjølelager. Plantene bør fraktes tildekt på plan eller inni bilen.
- Plantene kan ligge 1–2 uker i kassen på et kaldt og skyggefullt sted. Hvis du må mellomlagre dem lengre, må de vannes. Da må de tas ut av kassen, og plasten må også av.
- Skal du plante mye, kan det være lurt å hente noe av gangen fra kjølelageret.
- Det er viktig å sette planten dypt, slik at øverste delen av pluggen blir godt dekket. Det er spesielt viktig å passe på hvis man planter når det er tørt og ikke er meldt regn de nærmeste dagene.
- Hvis rotklumpene er tørre eller halvtørre, bør de fuktes med vann før de settes i jorda. Pluggen skal være så våt at det renner vann ut når du klemmer på den.
- Ikke pakk jorda rundt plantene. Røttene kommer fortere i gang i løs jord.
- Plantene bør settes ned der de får nok lys, skygge og vann i vekstperioden. Rett ved stubber, steiner, kvisthauger og avkapp er fine plasser.
- Det er viktigere med gode planteplasser enn avstanden mellom plantene. Normalt skal det være 2 til 2,5 meter mellom plantene, avhengig av bonitet og vekstforhold.
- Mens man planter bør kassene med skogplanter ligge så kjølig som mulig og i skygge. Er det en skyggefull bekk i nærheten, har man et fint sted å lagre eskene ved og å dyppe plantene i før man plasserer dem i plantebeltet.
- Planter som er plantet dypt nok, på gode planteplasser og med god fuktighet i rotklumpen, tåler tørke godt. Erfaring har vist at plantene overlever flere uker med tørke etter planting.
- Hvis plantene er behandlet mot snutebiller, bør du bruke langermet genser og hansker. Det er også lurt dersom du velger planter med voks.
Kilde: NIBIO, Hansen Skogtjenester og Viken Skog
I SKYGGEN: Plantekassen ligger på vent på et skyggefullt sted mellom hvitveisene.