Publisert

Av Bjørn H. Pettersen

Arten som heter stor granbarkbille kan drepe levende og voksne trær, mens gransnutebillene kan angripe ungplanter, både gran og furu. I mange tiår har det blitt brukt ulike midler for å holde snutebillene unna, først og fremst kjemikalier og voks.

Nå har Skogplanter østnorge valgt å benytte metoden som heter Conniflex, en svensk oppfinnelse der en maskin sprøyter plantene med vann, deretter vannbasert lim og til slutt finkornet sand. Det blir et «effektivt och miljövänligt skydd mot snytbagge», som det heter på nettsiden Conniflex.se.

MILJØVENNLIG BEHANDLING: Ungplanter blir behandlet med den svenske metoden Conniflex. Foto: BCC

– Conniflex er utviklet av det svenske firmaet BCC, og metoden har vist seg å være virkningsfull mot snutebiller. I tillegg er dette en bra metode både for miljøet og dem som håndterer plantene, fastslår Arne Smedstuen, daglig leder i Skogplanter østnorge AS.

Maskinene kommer til høsten

Hos bedriften på Biri ved Lillehammer går nå voksmaskinene ut. Inn kommer maskiner fra BCC.

– Vi får de nye maskinene utpå høsten en gang. Etter testing og innkjøring kan de første leveransene med Conniflex-behandlede ungplanter gå ut til kundene neste vår. Med disse maskinene får vi bedre kontroll med behandlingen og arbeidet vil gå raskere. Mange planter kan behandles på kort tid, inkludert en tørketid 15 minutter, forteller Smedstuen.

En av grunnene til oppgraderingen er modernisering og effektivisering av planteproduksjonen, en annen er ønsket om en behandlingsmetode som både er miljøvennlig og bra for plantene.

– Voks påføres i en temperatur på 70–80 grader for at voksen skal smelte. Vi har dessverre sett at det av og til kan skade plantene med så høye temperaturer, og anlegg for voksing håndterer dessuten ikke høye nok produksjonsvolumer. Conniflex har i tillegg samme dokumenterte effekt som voks mot gransnutebillen. Argumentene for Conniflex var altså så mange at vi bestemte oss for at vi ville investere i disse maskinene, sier Smedstuen.

Har passert 20 millioner planter

Volumkapasiteten er den viktigste årsaken til den betydelige investeringen Skogplanter østnorge nå gjør. Til kommende sesong er selskapet oppe i en produksjon på mer enn 20 millioner planter, forteller Lars Henrik Sundby, som er styremedlem i Skogplanter østnorge og varamedlem til styret i Viken Skog.

– Vi er veldig stolte over at vi kan lansere denne nyheten. Det er et kjempeløft at vi som de første i Norge nå får inn maskiner som kan behandle ett- og toårige planter med Conniflex i forbindelse med neste års pakking. Denne behandlingen er godt utprøvd gjennom mange år i Sverige, og vi vet derfor at det har like god motstand mot gransnutebillen som voks. Men de nye maskinene kan behandle mange flere planter i gangen enn voksmaskinene vi har brukt frem til nå. En kapasitet på mellom 25.000 og 30.000 planter i timen er mye mer enn vi klarer med voksmaskinene, forteller Sundby.

SER FREM TIL Å BRUKE NYE MASKINER: Arne Smedstuen (til venstre), daglig leder i Skogplanter østnorge, og Lars Henrik Sundby, styremedlem i selskapet og varamedlem til styret i Viken Skog.

Sundby legger til at behandling med kjemikalier er en metode som er på vei ut av flere grunner, først og fremst på grunn av miljøhensyn og det helsemessige hensynet til dem som påfører kjemikalier på plantene. I tillegg er det flere kunder som har uttalt at de ikke ønsker kjemikaliebehandlede planter. Og ute i skogen har kjemikaliene relativt kort holdbarhet.

– Vi er veldig interesserte i Conniflex-behandlingen, og synes det er fint at Skogplanter østnorge gjør denne viktige investeringen. Dette er en god og fremtidsrettet løsning for skogbruket, sier Lars Kr. Haug, skogsjef i Viken Skog.