Ny og kraftig økning i tømmerprisene
Det er kamp om tømmeret, noe som gjør at prisene på nytt økes fra 1. september, og da i hele Viken Skogs område. Det er særlig etterspørselen etter grantømmer som igjen drar prisene oppover.
GOD LØNNSOMHET: Tømmerprisene øker igjen fra 1. september. Foto: Viken Skog
Av Bjørn H. Pettersen
Viken Skog merker sterk etterspørsel etter alle typer virke, og da spesielt gran, forteller skogsjef Lars Kristen Haug.
– Dette er markedsstyrt og henger tett sammen med de siste årenes kapasitetsutvidelser hos industrien, samt mindre tilgjengelige skogarealer som følge av vindfall, barkbilleproblematikk og skogbranner globalt og lokalt. I tillegg kommer sanksjonene som følge av krigen i Ukraina. Dette gjør at det fortsatt er lite virke på lager. Det er rett og slett et stort sug etter tømmer i markedet, og nå gjelder dette særlig sagtømmer av gran, forteller han.
KLAR FOR NY PRISØKNING: Skogsjef Lars Kristen Haug er fornøyd med at skogeierne får godt betalt for både sagtømmer og massevirke.
Økning på 30–100 kroner
Resultatet av markedsutviklingen gjør at prisen på sagtømmer nå er på et rekordhøyt nivå. Ifølge Danske Bank har ikke rotnettoen til skogeier vært høyere på 47 år.
– Prisen på sagtømmer av gran har økt med opp mot 170 kroner i løpet av året, mens prisen på massevirke har gått opp med 100 kroner bare i løpet av sommeren. Først gikk prisen på massevirke opp med 70 kroner 1. juli. Fra 1. september går massevirkeprisen opp ytterligere 30 kroner, opplyser skogsjef Haug.
For bare tre år siden lå massevirkeprisen på cirka 250 kroner per kubikkmeter. Nå er den mer enn det dobbelte.
Høyt prisnivå
I dag er prisen på massevirke omtrent der prisen på sagtømmer lå for to–tre år siden, det vil si omkring 600 kroner per kubikkmeter.
– Det er for lite virke i omløp sammenlignet med etterspørselen i markedet. Det gjelder både ute i Europa og her hjemme. Det er mange årsaker til det, blant annet at etterspørselen etter fornybart råstoff øker for hvert år som går. Da vet vi som er skogeiere at vi har en ressurs som er ettertraktet, fastslår Lars Kristen Haug.
Han oppfordrer skogeierne til å kontakte sin lokale skogbruksleder for å avtale befaring. Skogarealet kan bli befart med drone der bildene overføres til din skogbruksplan i DinSkog, et produkt som er gratis for andelseierne i Viken Skog.
– Alle skogbrukslederne kan gjennomføre befaring med drone som også vil avdekke eventuelle tørkeskader i skogen. Tørkeskadet skog har vært – og er fortsatt – en utfordring mange steder i Viken Skogs geografi, legger han til.