Publisert

På Viken Skogs årsmøte ble det vedtatt etterbetaling på tømmerleveransene for perioden 2018–2022, altså de fem foregående årene.

Da ble det også bestemt at 30 millioner kroner settes av til ekstra utbetaling for tømmeret, noe som kunne gjøres takket være gode økonomiske resultater.

To gode år og nye boomer

– Mange av Viken Skogs datterselskaper og tilknyttede selskaper har gjort det godt de siste årene, særlig sagbrukene med Moelven Industrier, RingAlm og Begna Bruk i spissen. Det har muliggjort etterbetaling på tømmerleveransene både i 2021 og i 2022. Det er om lag ti år siden forrige gang vi hadde denne muligheten, forteller Tor Henrik Kristiansen, daglig leder i Viken Skog.

DAGLIG LEDER: Tor Henrik Kristiansen.

I et historisk perspektiv har det vært store svingninger i tømmermarkedet. I løpet av de siste 70 årene har det vært fire store topper, eller «boomer», der tømmermarkedet har gått kraftig opp. Det er snakk om «Korea-boomen» på begynnelsen av 1950-tallet, «råvare-boomen» på 1970-tallet og «Kina-boomen» i 2007. Den neste – i 2021 – fikk tilnavnet «korona-boomen». Den ble i 2022 etterfulgt av en ny «råvare-boom», eller «kraftkrise-boom», som følge av Russlands invasjon i Ukraina.

Skal drive effektivt

– De siste årenes uventede og uønskede kriser er ikke noe det er mulig å forutse. Vi i Viken Skog jobber hver dag for å tilpasse og utvikle selskapet til det beste for andelseierne. Vi skal drive effektivt, samtidig som vi skal ivareta våre medarbeidere og samarbeidspartnere som sørger for at vi kan levere våre tjenester, sier Kristiansen.

– Det er gledelig at vi igjen kan etterbetale på tømmerleveransene til våre andelseiere og samtidig opprette god soliditet som gir rom for at vi kan investere ytterligere i verdikjeden. Senere i år tar vi beslutningen på om det blir en ny fabrikk med Billerud som partner i Treklyngen Industripark på Hønefoss. Det er det vi jobber for og håper på, legger han til.

I 2022 ble det for øvrig utbetalt om lag 52 millioner kroner i etterbetaling på tømmerleveransene for perioden 2017–2021.