Publisert

Av Egil Granum, Helene Nygaardsvik Ruud og Bjørn H. Pettersen

Femteklassinger ved Korsvoll skole i Oslo dro til Sørkedalen for å plante. Se video bak kulissene fra da selveste NRK Supernytt var med elevene.

SE VIDEO BAK KULISSENE: Innslaget ble sendt på NRK Supernytt 31. mai, her er lenken. Foto: Viken Skog

Også i Seterskogen i Andebu var det glade og ivrige barn:

– Vi planter det her, fastslår Halvor Sommerstad-Eid.

Han har målt cirka to meter fra det første treet han og Isak Langseth Lie plantet i nærheten av Stangevannet, en liten innsjø som er delt mellom Sandefjord kommune og Tønsberg kommune.

HER SKAL TREET STÅ: Halvor Sommerstad-Eid og Isak Langseth Lie synes det var morsomt å være ute i Seterskogen for å ha litt praktisk undervisning. Foto: Viken Skog

Lett når man får se hvordan det gjøres

Halvor og Isak er enige om at skogplanting er interessant.

– Vi har aldri gjort det før, men det er lett når vi fikk se hvordan det gjøres. Det er ganske morsomt, og så er det fint å tenke på at disse små plantene en dag skal bli mye høyere enn oss, sier 11-åringene mens de gjør seg klar til å sette ned et nytt, lite tre.

De går på Andebu skole. Sammen med skolens 39 andre femteklassinger var de med på den nasjonale skogplantedagen, som ble arrangert flere andre steder rundt om i Norge. Dagen er satt i verk av bransjeinitiativet Tenk Tre, der Viken Skog er blant bedriftene som skal vise hvordan skog og tre kan bidra i klimakampen. Undervisningen ble gjennomført av lokale representanter fra Skogselskapet.

DIPLOM: Anita Sæterøy, daglig leder i Skogselskapet i Vestfold, delte ut T-skjorter og diplom til elevene etter plantingen. Her er det Marius Bakke som får diplom. David J. Svensen (til venstre) og Samed Jakupovic fikk også. Foto: Viken Skog

De fleste hadde aldri plantet et tre før, men Ludvig Fevang har masse erfaring fra før:

– Jeg har vært med på å plante 9000 juletrær sammen med fetteren min, forteller Ludvig, som for anledningen hadde en hettegenser der det sto «Født til å kjøre traktor. Tvunget til å gå på skole».

LUDVIG HAR PLANTET MANGE TRÆR FØR: Frode Dahle, frivillig medhjelper i Skogselskapet i Vestfold, gir en plante til Ludvig Fevang. Tristan Kaltvedt har allerede laget hull til planten med plantespettet. Ludvig har plantet tusenvis av trær før. Foto: Viken Skog

Engasjerte barn lyttet og plantet

Over 60 elever ved Hallermoen skole på Konnerud i Drammen fordelte seg i ulike kohorter for å plante. I tillegg sto natursti og spikking på timeplanen. 

Viken Skogs skogbruksleder, Steinar Tutanrud, sammen med Skogselskapets leder i Buskerud og Telemark, Karl Henrik Skinstad Berke, ga veiledning og kunnskap i hvordan elevene skulle gi den lille granplanten en god voksestart ute på hogstfeltet langs den populære lysløypen på Konnerud.

SKOGENGASJERTE ARRANGØRER: Steinar Tutanrud fra Viken Skog og Karl Henrik Skinstad Berke fra Skogselskapet i Buskerud og Telemark. Foto: Viken Skog

– Budskapet engasjerte, og vi fikk møte ivrige unger som ville plante, sier Karl Henrik. 

Han merker større interesse fra lærer fra ulike skoler som ønsker at han skal gjennomføre skogdager.

– Nydelig opplegg for oss lærere

Mellomtrinnslærer på tjuetredje året, Ann Kristin Blomholt, bruker naturlig nok mye uteskole om dagen. Hun var svært fornøyd med opplegget: 

– Materiellet vi hadde fått fra Tenk Tre var lett tilgjengelig og supert tilrettelagt. Det passet veldig godt inn på trinnet fordi vi har jobbet mye med bærekraft, fotosyntesen og andre tilhørende temaer. Jeg som lærer lærte også mye nytt om skogbruk, tre som naturressurs og hva man kan få ut av tømmerstokken, forteller Ann Kristin.

Hun mener også at elevene tydelig har fått en annen forståelse for nærområdet som de bruker ofte.

I «Konnerudskogen» har det blitt hogget for noen år siden, og nå står det et ungskogfelt der med trær i juletrehøyde. Nå har barna supplert litt med nye planter lenger bort i skogen, ved lysløypa som de stadig bruker både på fritiden og i skolesammenheng.

VIKTIG MED PLANTING: – Det har vært gøy å plante i dag fordi det er viktig med trær i naturen, sa Tomine (11), nummer to fra venstre. Foto: Viken Skog

– Fint med praktisk læring utendørs

Elevene på Andebu skole fikk opplæringen av Anita Sæterøy, daglig leder i Skogselskapet i Vestfold, og Tor Anton Andersen, som hadde samme stilling inntil han gikk av med pensjon i fjor. Hvorfor man planter nye trær etter hogst, hvorfor treet vokser og hva man bruker tømmerstokkene til, fikk femteklassingene vite mer om i en skoletime tidligere i uka. Undervisningen i hvordan skogplantingen foregår fant naturligvis sted i et plantefelt som er en del av en skog eid av Skogselskapet i Vestfold.

FÅR GOD OPPLÆRING: Tor Anton Andersen, tidligere leder i Skogselskapet i Vestfold, forklarer hvordan plantingen foregår. Tristan Kaltvedt (nummer to fra venstre), Ludvig Fevang, kontaktlærer Ann Erika Abrahamsen, Kristiane Steinstø, Minna Hafsås, Nora Håkonsen og Mikiela Poosz følger nøye med. Foto: Viken Skog

– Både elevene og vi lærere synes det er fint med en annerledes skolehverdag. Vi er glade i praktisk arbeid og liker å være utendørs. Det ser ut som samtlige elever virkelig nyter denne flotte dagen her i skogen. Skogselskapet har et godt opplegg med planting, natursti med quiz og «blindeløype» der elevene tar seg gjennom en bit av skogen med bind for øynene mens de sanser seg fremover ved å gripe i et tau som er festet i trærne. I fjor fikk de lære hvordan man hogger og kløyver ved, og i år er det altså skogplanting. Sånne dager er hyggelige, lærerike og minneverdige, sier Ann Erika Abrahamsen, kontaktlærer ved Andebu skole.

NÅ VET DE HVORDAN TRÆR PLANTES: Hanna Hucal og Amelia Basista plantet minst ti trær hver i Seterskogen i Sandefjord kommune. Foto: Viken Skog