Egil Granum
Publisert

Av Egil Granum

Tradisjonen med juletre i stua er 500 år gammel og stammer fra Sør-Tyskland og Sveits. Hos tysk adel og borgerskap ble det vanlig med juletre utover på 1700-tallet. I Norge ble skikken for alvor kjent på midten av 1800-tallet.

I dag har de fleste et juletre i nærheten av seg i jula. Hvert år blir det solgt om lag 1,4 millioner ekte juletrær i Norge.

Konkurranse fra Danmark

Danskene har for lengst gjort big business av juletreproduksjonen sin. De ligger på juletretoppen i Europa, og eksporterer rundt 9 millioner trær hvert år.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at 200.000 danske juletrær havnet i norske stuer i 2021. I toppåret 2003 importerte vi over 438.000 juletrær.

Norge eksporterte til sammenlikning i underkant av 1.000 trær i fjor.

EKTE TRÆR FRA BJONEROA: John-Anders Strande i Strande Skog selger i år cirka 1.500 juletrær. Foto: Strande Skog

John-Anders Strande fra Bjoneroa driver firmaet Strande Skog. Han har nærmere 60.000 juletrær på eiendommen sin. I år er rundt 1.500 av dem hugget og lagt ut for salg. Det gjør han til en av de største produsentene på Østlandet.

Strande, som tidligere ledet bransjeforeningen Norsk Juletre, kan fortelle at det er ikke toll på juletrær. Norske juletreprodusenter må derfor konkurrere mot danske priser.

Selv om norske juletreprodusenter ikke klarer å selge like billige trær som danskene, mener han likevel at han har et konkurransefortrinn på sine konkurrenter i sør:

– Det er vanskelig å konkurrere med danskene på pris. Men kvaliteten på trærne er det mye lettere å konkurrere på. Et dansk tre blir hogget i oktober, mens et norsk juletre kan være hogget i slutten av november. Det betyr at kvaliteten på norske trær derfor ofte vil være mye bedre enn danske, forteller Strande.

SKOG & FLISESPIKKERI: Hør podkast om juletrær. Episoden ble utgitt i desember 2021.

Norske trær vinner

John-Anders Strande er også tydelig på at norske trær er mer miljøvennlig enn danske:

– Klimaavtrykket henger tett sammen med transport. Så et norsk, lokalprodusert juletre er mye mer miljøvennlig enn et tre som har reist langt, forteller han.

Men så var det dette med plasttreet, da.

Professor og planteøkolog Vigdis Vandvik sier til uib.no at et standard plasttre har et avtrykk på cirka 40 kilogram CO2. Et ekte tre som energigjenvinnes, vil ha et utslipp på maks fire kilogram CO2.

New York Times viste for noen år siden til en amerikansk undersøkelse som konkluderte med at du må eie et plastjuletre i 21 år før det bli like miljøvennlig som ekte juletrær:

– Undersøkelsen viser at norske trær er det beste alternativet. En gjennomsnittlig levetid på et plasttre ligger nemlig på opp mot fire år, forteller John-Anders Strande.

EKTE TRÆR: Her på den 120 dekar store tomten på Bjoneroa vokser omlag 60.000 juletrær. Foto: Strande Skog