Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator

Historisk godt oppmøte

Nesten 170 skogsmaskinførere fra mer enn 60 entreprenørfirmaer deltok på høstens tre entreprenørsamlinger, som fant sted ved Hvittingfoss, Bjoneroa og Lillestrøm. På programmet sto blant annet PEFC-krav i det praktiske skogbruket.


Entreprenørsamling ved Hvittingfoss

ENTREPRENØRSAMLING: Det var godt oppmøte på alle de tre entreprenørsamlingene. Det var oppholdsvær to av dagene, men den ene dagen var det pøsregn. Dette er fra samlingen ved Hvittingfoss, der været var tålig bra. Foto: Bjørn H. Pettersen, Viken Skog

Av Bjørn H. Pettersen

På papiret er de fleste av de 30 kravpunktene i Norsk PEFC Skogstandard greie å forholde seg til, i hvert fall til en viss grad. Men det er en større utfordring ute i skogen og i alle tenkelige vær- og føreforhold.

På entreprenørsamlingen var derfor spesifikke krav i skogstandarden en viktig del av den faglige debatten. Ellers sto tømmermarkedet, sagkjedeolje, sporlogg, fremkjørt virke og miljøopplysninger etter hogst på dagsordenen.

Tømmermerking ble også tatt opp, og representanter fra selskapet ACT Logimark deltok med stand på de tre samlingene med den håndholdte merkepistolen Handjet EBS-260.

SE VIDEO: Merkepistol er en mulighet for å få tydelige leverandør- og sortimentsnummer på tømmerstokkene. På entreprenørsamlingene fikk alle som ønsket det teste den tyskproduserte merkepistolen som importeres til Norge av ACT Logimark. Video: Egil Granum, Viken Skog

Dialog om praktisk skogbruk

Om lag halve fagdagen besto av befaring ute i felt for å få en god dialog om det skogsmaskinførerne tar stilling til hver eneste dag, for eksempel:

  • Hvilke trær man skal velge ut som livsløpstrær?
  • Hvilke trær har liten økonomisk verdi, men stor økologisk verdi, og bør få stå igjen i skogen?
  • Hvilke traseer bør man velge?
  • Hvilke vurderinger tar man langs en kantsone, og bør man søke om å få fjerne deler av kantsonen slik at det kan komme opp lauv istedenfor svekkede eller vindutsatte grantrær?

– Skogbrukslederens planlegging er et viktig fundament for driftene, men i hver eneste drift vil det oppstå ting som særlig hogstmaskinføreren må ha en praktisk tilnærming til. Da er det fint å kunne være ute i skogen og diskutere utfordringene og mulighetene vi ser rundt oss. Skogen ved Lillestrøm var den mest ideelle å ha en slik debatt i, men de andre skogområdene fungerte også som utgangspunkt for skogsmaskinførernes daglige vurderinger, sier produksjonssjef Thor Kárason.

Stoppe opp og vurdere

Torfinn Kringlebotn, faggruppeleder for skogskjøtsel, miljø og samfunn hos Skogkurs gikk gjennom de viktigste punktene for maskinell skogsdrift i PEFC-standarden. Han tok særlig opp de punktene i PEFC som vi har merket størst forbedringspotensial på. Derfor ønsket Viken Skog en nøye gjennomgang av hvordan punktene skal forstås, blant annet når det gjelder kantsoner, dødved og valg av livsløpstrær.

DIALOG I SKOGEN: Alle skogsmaskinførerne fikk hvert sitt trykte eksemplar av den nyeste utgaven av Norsk PEFC Skogstandard til å ha med seg på jobb i skogsmaskinen. I tillegg ble det nyttige samtaler om forståelsen av noen av kravene i standarden.

Det gjorde han sammen med kvalitets- og miljøsjef Diana Eckert i Viken Skog (ved Bjoneroa og Lillestrøm) og skogfaglig rådgiver Jostein Andersen (ved Hvittingfoss).

– Noen ganger handler det om å stoppe opp, sette ned foten og vurdere hva man bør gjøre. Et tre som har liten økonomisk verdi, men stor økologisk verdi, kan bare stå igjen i skogen. Gå ut av maskinen og sjekk om du kan flytte vekk de døde trærne som ligger i veien eller om du må velge en trasé rundt dem. Og oppdager du et ikke kartfestet reir til en hønsehauk, fiskeørn eller noen av de andre truede fugleartene, så kontakter du skogbrukslederen med det samme og kjører maskinen vekk fra området. Det er slike vurderinger og avgjørelser dere må ta – noen av dem ofte, andre en sjelden gang. Det samme gjelder i møte med skogeiere, hvis skogeieren ytrer et ønske om et større uttak av tømmer i tilknytning til et eller annet miljøelement i skogen. Husk at det er dere som i sitter med fagkompetansen, sa Jostein Andersen i skogen ved Hvittingfoss.

SAMLING OM PEFC-KRAV: Jostein Andersen (nummer tre fra venstre) og Torfinn Kringlebotn (nummer fire fra venstre) ledet diskusjonen om noen av de viktigste punktene i PEFC-standarden med tanke på maskinell skogsdrift.

Biologisk sagkjedeolje

På alle arrangementene ble maskinførerne utsatt for en quiz om lover og regler, skogstandarden og praksisen man må følge når man hogger tømmer for Viken Skog.

Ole Guttorm Kjernaas fra Eggedal vant quizen på den første entreprenørsamlingen ved Hvittingfoss med 17 av 18 mulige poeng. Ved Bjoneroa var det Håkon Reistad fra Prestfoss som stakk av med seieren. To av vinnerne er med andre ord fra Sigdal.

FLEST RIKTIGE SVAR: Ole Guttorm Kjernaas blir gratulert som quizvinner av produksjonssjef Thor Kárason.

På samlingen ved Lillestrøm var det Hugo Aleksander Haneborg fra Aurskog-Høland som vant.

– For å være ærlig så var vi fem av oss i firmaet som diskuterte spørsmålene sammen. Jeg tror vi alle hadde like mange riktige svar, men bare to av oss skrev ned navn på quiz-arket, og jeg var den som ble trukket ut som vinner. Premien var fin, den, men jeg kjører lassbærer. Derfor ga jeg premien til han som sitter i høgger’n, forteller 21-åringen.

Premien var 20 liter med biologisk sagkjedeolje, som naturlig nok bare hogstmaskinførerne har bruk for.

Fra 1. januar 2025 må alle hogstmaskiner som hogger tømmer for Viken Skog bruke biologisk sagkjedeolje, som har mye kortere nedbrytingstid enn fossil olje. Det er verdt å understreke at de fleste allerede bruker biologisk sagkjedeolje den dag i dag.

Vellykket arrangement

Robert Urbanik, produksjons- og miljøcontroller i Viken Skog, er godt fornøyd med oppmøtet på de tre samlingene.

– Det har aldri vært så mange deltakere på våre entreprenørsamlinger som det var på de vi arrangerte nå i høst. Totalt var det 166 maskinførere fra mer enn 60 firmaer som deltok på de tre samlingene. I tillegg deltok om lag 25 personer fra Viken Skog på én eller flere av dagene. Vi er godt fornøyde med tre vellykkede arrangementer. Jeg tror det var nyttig for maskinførerne å få med seg det som ble formidlet og diskutert, sier Robert.

Hugo Aleksander trives så godt med jobben at han nødig tar fri en ukedag for å gjøre noe annet, men han ser også nytten med å samle entreprenørene og ansatte i entreprenørfirmaene til en felles fagdag.

– Det går bort en arbeidsdag på slike entreprenørsamlinger, men samtidig synes jeg det er veldig fint å møte folk fra andre firmaer. Det er fint å kunne diskutere jobben vi gjør, få faglig påfyll og friske opp kunnskaper, sier han.

VARMEKILDE: Bålhygge hører naturlig med på entreprenørsamlingene. Foto: Tor Magnus Abrahamsen.