Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator

Har fått landets mest effektive tømmersortering

Brannen i sorteringsanlegget på Moelven Soknabruket førte til hodebry og ekstraarbeid for mange. I dag kan sagbruket stolt vise frem et flunkende nytt anlegg og en flott og praktisk bygning for tømmermålerne.


Tømmersorteringen på Soknabruket

NY TØMMERSORTERING: Det 240 meter lange anlegget ligger i nordenden av sagbruket. En tomt på 35 dekar ble kjøpt for å få plassen de trengte til tømmersorteringen. Foto: Egil Granum, Viken Skog

Av Bjørn H. Pettersen

Tømmersortering i skogen ble et aber og en hemsko for mange hogstentreprenører og tømmerbilsjåfører etter brannen i sorteringsanlegget på Soknabruket 5. september 2022. Nå er den tiden heldigvis over.

– Vi startet anlegget i desember 2023, og de første ukene var det 70 prosent oppe og gikk. Fra januar har det vært så å si 100 prosent velfungerende, bortsett fra noen små justeringer og tilpasninger. Det tar litt tid å få et så stort anlegg fullt og helt på skinner, og i tillegg har det vært behov for opplæring i den nye teknologien, forteller prosjektleder Eivind Skaug ved Moelven Soknabruket.

Skaug har ledet arbeidet med å få på plass den nye tømmersorteringen.

SE VIDEO: Eivind Skaug forteller i korte trekk hva Moelven Soknabruket har gjort siden brannen i tømmersorteringen mandag 5. september 2022.

– Har blitt kjempebra

Tirsdag 23. april var det duket for høytidelig åpning med gjester fra alle som har vært involvert i arbeidet med å bygge opp anlegget. Justeringer, tilpasninger, opplæring og gjenstående arbeid rundt anlegget er forklaringen på at offisiell åpning ble utsatt.

– Anlegget har gått for fullt siden januar, men samtidig har det pågått en del arbeid rundt tømmersorteringen. Vi holder fortsatt på med å bygge et nytt vanningsanlegg, og mer av tømmertomta skal asfalteres før alt er helt ferdig. Etter å ha kjørt anlegget i overkant av fire måneder, kan vi definitivt konstatere at vi er svært fornøyde med hvordan det har blitt her på den nye tømmersorteringen. Det samme sier de som jobber her, fastslår prosjektleder Skaug.

Det kan tømmermålerne bekrefte. Fem av dem som jobber der fast er Amund Raaen, Cecilie Schau, Lars Groseth, Terje Spolén Nilsen og Øivind Nerhagen. De var alle til stede på den offisielle åpningen 23. april.

– Vi sitter godt, har god oversikt og store skjermer med klare og tydelige bilder. I tillegg har vi flotte fasiliteter med alt det er behov for i en topp moderne bygning. Klart vi er fornøyde. Det har blitt kjempebra, svarte Cecilie Schau på spørsmål om hvordan det er å jobbe på den nye tømmersorteringen.

TØMMERMÅLERNE: Cecilie Schau, Terje Spolén Nilsen, Øivind Nerhagen og Amund Raaen er godt fornøyd med sin nye arbeidsplass i et flunkende nytt byggverk med topp moderne løsninger. Bygningen er naturligvis oppført med reisverk, kledninger og andre trevarer fra Moelvens eget sortiment.

Røntgenramme med 3D

Moelven har høstet ros fra Norsk Virkesmåling for hvordan de ansatte har blitt involvert i prosessen med å bygge opp det nye anlegget. I tillegg har de brukt lokal arbeidskraft til det meste av oppbyggingen. Selve tømmersorteringsanlegget er det riktignok ingen lokale krefter som kan stå for, ei heller nasjonale.

– Vi vurderte ulike leverandører av sorteringsanlegget, i hovedsak svenske og finske. Vi falt til slutt ned på Nordautomation fra Finland. De hadde relativt nylig levert et tilsvarende anlegg til Moelven Våler, og det har fungert veldig bra der. Fordi vi kjente til deres løsninger og de kunne levere raskest, var det naturlig for oss å gå for finsk design, sier Eivind Skaug.

PROSJEKTLEDER: Eivind Skaug.

Når det gjelder skannersystemet, valgte Moelven italienske Microtec.

– Det fungerer også veldig bra, og inkluderer en røntgenramme der alle tømmerstokkene blir 3D-skannet. Det gjør at vi ser kjerneved, kviststørrelser og densitet i hver stokk, samtidig som vi kan oppdage metallbiter, steiner og andre fremmedlegemer i stokkene, forklarer Skaug.

KONTROLLROMMET: Stor vindusflate – og store skjermer som viser levende bilder fra videoovervåkningsutstyr med svært god oppløsning – gjør at tømmermålerne har god oversikt. I tillegg viser PC-skjermene 3D-bilder fra røntgenrammen. Terje Spolén Nilsen sitter høyt hevet i kontrollstolen. Cecilie Schau til venstre og Øivind Nerhagen til høyre.

Gran og furu på hver sin side

Sorteringsanlegget som brant til grunnen i 2022, hadde stått der siden 1972, altså i 50 år. Til å begynne med vurderte Moelven reparasjon av anlegget som den raskeste og rimeligste løsningen for å få tømmersorteringen i gang igjen.

– Vi kunne nok fått det gamle anlegget til å gå, men ingen av dem som kunne gjøre den jobben ville gi oss garantier for en driftssikker tømmersortering. Risikoen ble derfor for stor. I tillegg var det en forsikringssak inne i bildet, ettersom det hadde vært en stor brann. Alt i alt tror jeg vi nå har en løsning som vil fungere godt her i mange tiår, konkluderer Skaug.

Han og de andre som deltok i prosjektet med å bygge opp tømmersorteringen bestemte seg for å snu anlegget. Tidligere gikk sorteringen på tvers og fra tømmerinntak og saglinjer. Nå går sorteringen mot tømmerinntaket.

GRAN OG FURU: Sett fra tømmersorteringen sorteres alt av gran i tømmerlommer til venstre for sorteringsbåndet, mens furu går i lommer til høyre. De betongstøpte tømmerlommene i lengder på 6,35 meter er for øvrig også produsert lokalt.

Gikk fortere enn planlagt

Totalt investerer Moelven Soknabruket rundt 125 millioner kroner i ny tømmersortering, ny bygning og nytt vanningsanlegg. Inkludert i dette er opparbeiding og asfaltering av området og et basseng til oppsamling av vann til vanningsanlegget.

– Vi fikk også kjøpt et tomteareal av en våre nærmeste naboer, og denne tomta var allerede regulert til industriformål. Samarbeidet med Ringerike kommune har også fungert veldig bra, blant annet med tanke på godkjenning av den nye veien til tømmersorteringen, som ligger helt i nordenden av sagbruket. Løsningene vi valgte og en iherdig innsats fra våre ansatte og alle andre involverte gjorde at vi kunne sette anlegget i drift tre måneder før vår opprinnelige plan, fortalte Nils Anton Hæhre, daglig leder ved Soknabruket, i forbindelse med den offisielle åpningen.

HELE SAGBRUKET: Dronebilde tatt fra nordenden av Soknabruket. Nederst til høyre vises en bit av bassenget til vanningsanlegget som nå oppgraderes.

– En rask og smidig prosess

På åpningen var en rekke aktører til stede, blant dem brannmannskapet som var raskt på plass under brannen, folk fra kommunen og fra forsikringsselskapet Tryg, representanter fra Norsk Virkesmåling, samt hogstentreprenører og leverandører til det nye anlegget.

Nordautomation var også representert med administrerende direktør Timo Kuusisto, økonomisjef Birgitta Björses og prosjektleder Fredrik Segervall.

– Det har vært en veldig rask og smidig prosess å få opp sorteringen, og vi har hatt et kjempefint samarbeid med Moelven. Vi satte i gang med mekanisk montering i starten av september i fjor, og bare tre måneder senere hadde de sin første test av anlegget. Det må jeg si er en bra og effektiv byggeprosess, sier Segervall.

NORDAUTOMATION: Fredrik Segervall har vært prosjektleder for den finske leverandøren av sorteringsanlegget, som kjapt kunne levere og bygge opp det mekaniske utstyret.

Noen fakta:

  • Moelven Soknabruket er Norges nest største sagbruk med et årlig forbruk på 430.000 kubikkmeter med tømmer. Bare Moelven Våler er større, med et forbruk på nærmere 500.000 kubikkmeter tømmer.
  • Dagens tømmersortering har en hastighet på 200 meter i minuttet og en kapasitet til å sortere 14.000 tømmerstokker per skift (altså i løpet av 7–8 timer).
  • Furu og gran sorteres på hver sin side av den 205 meter lange sorteringsbanen. At de to tresortene holdes atskilt, gjør at det blir enklere og mer kostnadseffektivt å håndtere tømmeret.
  • Hele anlegget er 240 meter langt, inkludert bygningen der tømmermålerne sitter.
  • Oppgraderingen har kostet cirka 125 millioner kroner, men innbefatter blant annet nytt vanningsanlegg. Noe av denne summen blir dekket av forsikringen for anlegget som brant ned.
  • I tillegg fikk Soknabruket kjøpt et tomteareal på 35 dekar av en av skogeierne som grenser til sagbruket.