Publisert

Av Bjørn H. Pettersen 

Det var flere enn 60 søkere på de ti vikarstillingene. Flere av stillingene ble besatt av skogfagstudenter som har vært innom oss før som sommervikarer. Det gjelder Sivert Svardal (22), Johanna Wahl (21), Gjermund Sæthre (26) og Andreas Berget (21).

– Det er flott å jobbe i Viken Skog, vet du. For min del har det blitt mye kjøring og gåing i skogområder i vakre omgivelser i Hallingdal. Det har vært en fin sommer, fastslår Andreas Berget fra Snarum i Modum kommune.

Kunnskapsformidling til skogeiere

Andreas, Sivert og Gjermund har jobbet med oppsøkende virksomhet, befart skogområder med skogeiere og gjort avtaler om å få gjennomført ungskogpleie og andre skogbrukstiltak. En slik jobb har også studentene Susanne Eikenæs (29), Jonas Raastad (25) og Gina Grøndahl (25) hatt.

– Jeg synes det har vært en veldig fin jobb der Viken Skog har gitt oss sommervikarer mye tillitt. Det har vært en veldig selvstendig jobb der vi har lært å stå på egne ben, ta kontakt med skogeiere og avtale ungskogpleieoppdrag som nå kan gjennomføres, forteller Gina Grøndahl fra Nes i Akershus.

Hun skal nå skrive masteroppgave i skogfag. I den forbindelse ønsker hun å komme i kontakt med skogeiere som kan svare på en spørreundersøkelse om kunnskapsformidling til skogeiere. Her er undersøkelsen.

– Jeg hadde blitt veldig glad om jeg fikk inn såpass mange svar at det gir meg et godt statistisk grunnlag til masteroppgaven. Jeg vil naturligvis at oppgaven skal bli så bra som mulig, understreker Gina, som i halvannet år før studiene kjørte lassbærer sammen med faren Halvor og bestefaren Einar.

Teori i praksis

Susanne Eikenæs fra Lardal i Vestfold har hatt tilsvarende jobb som Gina og de andre skogfagstudentene. Susanne har hatt kontorsted på Revetal, og har jobbet med oppsøkende virksomhet for skogeiere i Vestfold og de vestlige delene av Buskerud.

– Det har vært en svært god erfaring å ha sommerjobb i Viken Skog. Jeg har fått muligheten til å anvende mye av teorien jeg har lært på skolen i praksis. I tillegg har det vært mange nye og spennende ting å lære, og jeg har fått et verdifullt innblikk i arbeidshverdagen til de som jobber i Viken Skog, forteller Susanne.

Hun har også jobbet med internkontroll etter planting og hogst. Nå skal Susanne i gang med siste år på masterstudiet i skogfag ved NMBU, og masteroppgaven skal handle om foryngelse av edelløvtrær.

– Jeg har stortrivdes i sommer. Jeg har vært mye ute i skogen og hatt kontakt med mange skogeiere, noe som har vært en fin erfaring. Jeg har også fått jobbe med hyggelige kollegaer som har vært svært hjelpsomme med spørsmål og utfordringer underveis, og som jeg har lært mye av, meddeler Susanne.

MASTERSTUDENTER: Både Susanne (til venstre) og Gina starter med masterstudier til høsten etter å hatt noen fine jobbuker i Viken Skog. Susanne jobber fortsatt for Viken Skog, mens Gina er i gang med masteroppgaven om kunnskapsformidling til skogeiere.

Skryter av skogeierne

Sivert Svardal har vi tidligere skrevet om fordi han skrev en bacheloroppgave om dronebruk i forbindelse med ungskogpleie. Underveis i utformingen av oppgaven fikk han hjelp fra ansatte i Viken Skogs planavdeling. Oppgaven, som inneholdt ny kunnskap om dronebilder i skogbruket, var så god at Sivert ble belønnet med karakteren A. Les mer om det her.

Nå har Sivert startet på masterstudiet i bioøkonomi på Ås, etter tre år med bachelor i skogbruk på Evenstad.

– Jeg har hatt sommerjobb i Viken Skog mellom hvert av de tre studieårene. Det har vært veldig lærerikt og fint. Ettersom dette er tredje året, har jeg så klart blitt godt kjent med oppgavene. Jeg har hatt mye kontakt med skogeiere, og de aller fleste er positive og villige til å ta en befaring for å vurdere behovet for ungskogpleie og andre tiltak. Jeg opplever skogeierne som veldig trivelige og glade for det initiativet vi tar når det gjelder skogkultur, forteller Sivert fra Blaker i Lillestrøm kommune.

Befaringene han og Gina har gjort i Akershus, har blant annet ført til mange oppdrag for Hans Fredrik Hoen og Jørgen Hegge Nilssen, som gjennomfører ungskogpleie på Romerike. De har vi også skrevet om tidligere i sommer.

MiS-registrering

Vi har også skrevet om Ida Ingeborg Pallesen (26), Lise Aminda Tidemann Pedersen (27) og Johanna Jorildsdotter Wahl (21). De tre har hatt sommerjobb med å registrere livsmiljøer i skogen. Les artikkelen her.

MIS-REGISTRERING: Lise (til venstre), Johanna og Ida Ingeborg med hunden Troy i etterkant av en etterregistrering av miljøverdier i skog (MiS) i Sarpsborg.

Ida Ingeborg har nå startet i jobb som lærer på Notodden. Lise er i gang med masterstudium i naturforvaltning ved NMBU, mens Johanna studerer biologi samme sted.

Den siste sommerjobben er det Mathilde Toverød (23) som har hatt, og som hun fortsatt har i to uker til. Hun har blant annet jobbet med markbefaring og treslagssammensetning sammen med Kjetil Olav Kleiv, som er fotogrammetrikonsulent i Viken Skog.

SJEKKER ALDEREN: Mathilde Toverød finner her alderen på treet med en borprøve fra et tilvekstbor i forbindelse med en prøveflatetaksering.

– I det siste har jeg jobbet med prøveflatetaksering sammen med Mona Wallin, som er en svensk ekspert på denne jobben. Det har vært veldig fint å jobbe med både Kjetil og Mona, og alle i planavdelingen er kunnskapsrike, hjelpsomme og hyggelige. Jeg har lært veldig mye og fått gå mye ute i vakker natur, fastslår Mathilde fra Våler i Østfold.

Svein Dypsund, leder for Viken Skogs strategiske planavdeling, er også svært fornøyd med sommervikarene.

– Jeg må si jeg er utrolig imponert over kunnskapsnivået til disse unge personene vi har hatt inne i sommerjobb. De har rett og slett gjort en veldig god jobb. MiS-registreringen gikk til og med fortere enn vi regnet med, og jeg måtte be kvalitets- og miljøsjef Diana Eckert om å gi dem enda flere oppdrag. Det gjorde at de tok på seg ytterligere miljøregistreringer, blant annet i Sør-Aurdal, Etnedal og Ringerike, forteller Svein.