For å ta det siste først: Skogløftet skal være et løft for skogbruket og et løfte om at skogbruket skal levere på skogens fire grunnpilarer:
- Skogen som en ressurs som sørger for verdiskaping og sysselsetting over store deler av landet.
- Skogen som et sted for rekreasjon og friluftsliv.
- Skogen som levested for 60 prosent av alle våre arter.
- Skogen som en enormt viktig karbonfanger.
– Skal vi nå klimaforpliktelsene våre, kommer vi ikke utenom et aktivt og bærekraftig skogbruk. Skogen er et av Norges viktigste klimaverktøy, og skogen er en sentral del i det grønne skiftet fra et samfunn der fossile råvarer og produkter skal erstattes med fornybare løsninger, sa Gjyri Helén Werp, prosjektdirektør for Skogløftet.
I FRONT FOR SKOGLØFTET: Gjyri Helén Werp har som mål å øke interessen for skogen, som skogeierne forvalter i et generasjonsperspektiv.
Ser mot valget i 2025
Gjyri Helén Werp tok turen til høstmøtet på Sundvolden Hotel sammen med Per Skorge, administrerende direktør i Skogeierforbundet.
Skogløftet har to sentrale mål. Det ene er å få frem de mange positive aspektene ved et aktivt skogbruk. Det andre er å sørge for at så mange som mulig får denne kunnskapen, og da særlig politikerne som skal bestemme hva som skal ligge til grunn for å løse utfordringene i samfunnet.
Derfor er en av hensiktene med Skogløftet å nå ut til representanter for partiene som etter all sannsynlighet får mest innflytelse på Stortinget etter valget i 2025. Dette arbeidet snakket Per Skorge om på høstmøtet.
– Vi vil at et aktivt og bærekraftig skogbruk skal være en del av alle partienes partiprogrammer. Mange av partiene på Stortinget har allerede programmer der det er presisert at det er viktig å bruke skogen, men vi ønsker at nåværende og kommende stortingsrepresentanter skal ha et enda mer bevisst forhold til dette enn det de har i dag. Da må vi få frem alle de fantastiske sidene ved skogen og alt det positive som skjer i skognæringen, sa Per Skorge.
INDUSTRI: Per Skorge trakk frem Billerud Vikens planer om å bygge trefibermassefabrikk på Hønefoss, som er blant prosjektene mange av partiene på Stortinget ønsker skal bli noe av.
Kart over naturskog
Noe av det politikerne på Stortinget blant annet må ha et bevisst forhold til er naturskogkartet. Det ble bestilt av klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) etter et såkalt forskeropprop. 167 forskere ba regjeringen om å gjennomføre registrering og kartfesting av landets naturskoger, og statsråden fulgte opp med å love at et slikt kart skulle være på plass innen utgangen av 2024.
Det var Miljødirektoratet og Landbruksdirektoratet som fikk i oppdrag fra sine respektive departementer å gjennomføre hasteoppdraget med å få på plass et offentlig tilgjengelig kart over naturskog. I definisjonen er det lagt til grunn at naturskog er «skog som ikke har vært flatehogget etter cirka 1940».
JOBBER MED NATURSKOGKARTET: Turid Trötscher, fagdirektør i Landbruksdirektoratet, deltok på høstmøtet for å fortelle om arbeidet med å etablere en første versjon av naturskogkartet, et arbeid som er utsatt til januar 2025.
– Det store spørsmålet er hva vi skal bruke dette kartet til. Det vet ikke ennå. Det blir det naturligvis opp til politikerne å bestemme. Men kartet blir en del av et bredere kunnskapsgrunnlag som kan brukes av flere interessenter, sa Turid Trötscher.
Håper på raskt klagebehandling
Ellers på høstmøtet snakket generalsekretær Thomas Husum i PEFC Norge blant annet om PEFCs rolle, PEFC-standarden og den internasjonale PEFC-sertifiseringen. PEFC er verdens største skogsertifiseringssystem. Den har mer enn 50 medlemsland, og er representert i alle verdensdeler.
Styreleder Olav Breivik og daglig leder Tor Henrik Kristiansen fortalte om markedsutsikter og oppsummerte 2024. I tillegg gjorde Breivik rede for momentene i klagen på avslaget om å etablere trefibermassefabrikk i Treklyngen Industripark.
BILLERUD VIKEN: Styreleder Olav Breivik fortalte om de viktigste momentene i klagen på Miljødirektoratets avslag på søknaden om utslippstillatelse for den planlagte fabrikken i Treklyngen Industripark i Hønefoss.
Andris Kvam, leder i Viken Skogs valgkomité, holdt dessuten en liten appell der han ba de tillitsvalgte i salen om å komme med innspill til kandidater til Viken Skogs styrende organer.
Til slutt ble det gruppemøter om Viken Skogs strategi for de kommende årene.
SE FLERE BILDER LENGER NED I SAKEN.
Tre om høstmøtet
Lars Rustad, leder i Follo skogeierlag:
– Jeg synes det var et variert og godt program som det var nyttig å få være med på. Det var en vitamininnsprøyting å høre på Gjyri Helén Werp om den offensive holdningen Skogeierforbundet nå tar gjennom Skogløftet. Det var virkelig inspirerende å få vite mer om den aktive og positive kommunikasjonen de allerede har fått til etter at hun kom inn.
Katharina Kirkerød, leder i Indre Østfold og omegn skogeierlag:
– Det er alltid høy kvalitet på det faglige innholdet, en fin ramme rundt møtet og god stemning når vi møtes. Olav Bjella sørger for at programmet går sømløst etter planen, og han har gode oppfølgingsspørsmål og kommentarer underveis. Olav Breivik motiverer og får oss til å se fremtidsrettet som skogeiere, blant annet med tanke på fabrikkplanene på Follum. Tor Henrik Kristiansen utfordrer oss når det gjelder å holde innlegg for kommunestyret eller kommuneledelsen om viktigheten av skogbruk, noe det var bra at Ola Stave fortalte at han hadde gjort med suksess for ledelsen i Ringerike kommune. At vi også har litt brainstorming i form av gruppearbeid, synes jeg er positivt når vi er så mange skogeiere samlet, og det er også bra at svarene gruppene gir, kommer opp på storskjermen. Alt i alt var det et veldig bra møte som gir oss tro på fremtiden som andelseier i Viken Skog.
Andreas Råheim, leder i Sør-Aurdal skogeierlag:
– Det var et informativt og bra møte, og jeg likte spesielt godt innlegget fra Turid Trötscher i Landbruksdirektoratet. Foilen hun hadde over skog i Norge fra år 1300 og frem til i dag, viser at naturskogen naturvernerne vil verne, er skog som er kommet opp mellom 1890 og 1940. Det er også viktig å styrke organisasjonsarbeidet, men jeg mener vi må bruke mer enn et kort gruppemøte om strategiprosessen for å komme til bunns i hva skogeierne ønsker og har behov for når det gjelder skogeiersamvirket.
TAKK FOR INNSATSEN: Organisasjonskonsulent Kari Homme har jobbet mer enn 44 år i Viken Skog. Ved årsskiftet går hun av med pensjon. På høstmøtet ble hun gjort stas på for sin lange og store innsats for skogeiersamvirket av Lars Sollie, ordfører i årsmøtet, og styreleder Olav Breivik.
OVERTAR STAFETTPINNEN: Olav Bjella presenterte de som skal overta oppgavene til Kari Homme. Det skal Christine Victoria Waaler og Mari Pedersen (til høyre) dele på.
FRA OPPSTARTEN: Høstmøtet ble avholdt på Sundvolden Hotel. Her ser vi til høyre styremedlemmene Theodora Tangen Fretheim og Lars Fredrik Stuve.
PEFC INTERNASJONALT: I Thomas Husums presentasjon om PEFC var dette kartet med. Du finner mer informasjon på PEFC Norges nettsider og på nettsidene til PEFC internasjonalt, som holder til i Genève.