Frykter ny barkbillesommer – viktig å redde verdiene i skogen
Statsforvalteren i Oslo og Viken ber skogeiere følge ekstra med i skogen før varmen kommer. Årsaken er bekymring for angrep av stor granbarkbille i et større område enn vi har sett hittil.
TØRKESKADET SKOG: Viken Skog, kommunale skogsjefer, regjeringen og statsforvalterne ber skogeiere om å følge med for å redde tømmerverdiene. Risikoen for oppblomstring av stor granbarkbille er nemlig stor. Illustrasjonsfoto: Bjørn H. Pettersen, Viken Skog
Av Bjørn H. Pettersen
«Det er foreløpig for tidlig å si hvor stort årets billeangrep vil bli. Dette vil avhenge av været og hvor tørr sommeren kommer til å bli. Men at det er mange barkbiller der ute som er klare til å angripe nye grantrær så fort det varme været kommer – det er sikkert.»
Det skriver Statsforvalteren i Oslo og Viken på sine nettsider.
Det er dessuten økt risiko for angrep fra granbarkbiller i Numedal, Sigdal og Valdres. Det skyldes kombinasjonen av tørkesommeren i 2018 og stormen 19. november 2021, som førte til vindfall i flere dalfører.
Dette har både regjeringen.no og Viken Skog skrevet om tidligere.
Nå går altså Statsforvalteren ut med enda en påminnelse om faren for at tømmerverdier går tapt dersom forholdene blir gode for barkbillene og dårlige for trærne.
Forventer økning i billebestandene
Etter tørkesommeren 2018 har det vært barkbilleangrep flere steder i Østfold, Vestfold, Akershus og Buskerud. To tørre og varme måneder i fjor, i mai og juni, førte igjen til stor oppblomstring av granbarkbiller mange steder. Våt juli og enda våtere august reduserte imidlertid barkbillenes «fremmarsj», men de rakk sannsynligvis å gjennomføre to generasjoner i området rundt Oslofjorden og langs sørlandskysten. Det opplyser NIBIO i rapporten fra barkbilleovervåkingen for 2023.
«Det varme været i juni var gunstig for flukt, egglegging og larveutvikling hos granbarkbillen. Tørken kan også ha stresset granskogen og gjort den mindre motstandsdyktig mot barkbilleangrep. Det våte og kjølige været resten av sommeren har trolig vært positivt for trærne og noe negativt for billene», skriver NIBIO.
«Men for 2023-sesongen sett under ett har trolig ikke en våt og kjølig avslutning fullt ut veid opp for tørken i juni. En eventuell økning i billebestandene som følge av juni-tørken i år forventes først å komme om noen år», legges det til.
Bekymret for tømmerverdiene
Dette skriver Statsforvalteren i Oslo og Viken om situasjonen nå og fremover mot sommeren:
- Både tørkestress og stormskader på skog har ført til en oppblomstring av barkbiller flere steder på Østlandet.
- Vi anbefaler at skogeiere er ute i god tid og følger med på skogen sin for å sikre verdier. Billene angriper ofte trær i nærheten av skog som allerede er skadd eller svekket.
- Det er viktig å være klar over at når trærne allerede er angrepet, slik at boremel er synlig ved stammen, så kan det være for sent å redde tømmerverdien til dette treet. Da er det trærne rundt som står i fare for å bli angrepet.
- Hvis en skogeier har frisk, hogstmoden granskog nær billedrept skog fra i fjor, bør hogst skje senest i juni. Ellers er det risiko for at tømmeret går fra skurtømmerkvalitet til tørrgran (bioenergi) utover sommeren.
BOREMEL: Brunt boremel ved foten av grantreet er et tydelig tegn på granbarkbiller.
Kan bli ille med ny tørkesommer
Viken Skog har kapasitet til å gjennomføre hogst nå før sommeren, sier skogsjef Lars Kristen Haug i Viken Skog.
– Hvis vi får en ny tørkesommer lik den i 2018, vil mye av skogen kollapse. Nå handler det om å nå ut til skogeierne som har bestand med skog som er svekket av vind eller tørke, og få planlagt avvirkning. Vi er glade for at regjeringen, statsforvalterne og kommunene også ser alvoret i situasjonen, sier han.
– I perioden fra 1. april og frem til 1. juli har vi dessuten et kontraheringstillegg på 20 kroner per kubikkmeter for andelseiere. Tillegget gis på alle innmålte sortimenter. Ta kontakt med din skogbruksleder, oppfordrer skogsjefen.