Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator

Frykter for fremtiden for fire skogskoler

Administrasjonen i fylkeskommunene Østfold, Buskerud og Innlandet har foreslått store endringer i det videregående opplæringstilbudet. Det kan få store konsekvenser for fire skogskoler: Saggrenda, Lena-Valle, Kalnes og Sønsterud.


Elever ved Saggrenda får instruksjon i bruk av motorsag.

KAN BLI SLUTT PÅ DETTE: Her får elever ved Saggrenda instruksjon i bruk av motorsag i et skogområde i Kongsberg kommune. Slik aktivitet står nå i fare for skogskolen som har holdt til på Saggrenda i mer enn 50 år. Foto: Bjørn H. Pettersen, Viken Skog

Av Bjørn H. Pettersen

Lærere og elever har engasjert seg, og det samme har mange i skognæringen, landbruket og politikere på kommune- og fylkesnivå. Årsaken er at det ligger an til kraftige kutt og nedleggelser i tilbudet til skogbruksskoler og landbruksskoler.

Administrasjonen i Buskerud fylkeskommune har lagt frem et forslag om å legge ned VG2 skogbruk på Saggrenda, som er en del av Kongsberg videregående skole. Den nyheten har mildt sagt opprørt Bjørn Lauritzen, leder for MEF Skog.

– Saggrenda er landet eldste skogskole og den tredje største målt etter antall elever. I løpet av de siste 11 årene har skolen hatt 104 elever. Søkningen til Saggrenda og de andre skogskolene er økende. For øyeblikket er det i Norge 89 lærlingkontrakter for skogsoperatører, noe som er en dobling i løpet av de ti siste årene. Dette illustrerer den økte aktiviteten i vår næring. En nedleggelse av VG2 skogbruk på Saggrenda vil dramatisk forsterke problemer med å rekruttere skogsmaskinsjåfører i regionen. Vi oppfordrer sterkt til at denne linjen må opprettholdes på Saggrenda, fastslår Bjørn Lauritzen i Maskinentreprenørenes Forbund (MEF).

SE VIDEO: Bare én fylkespolitiker dukket opp da skogbransjen inviterte Buskerud fylkeskommunes hovedutvalg for opplæring til skogs ved Lampeland onsdag 16. oktober. Se reaksjonene fra noen av dem som deltok på arrangementet. Video: Egil Granum, Viken Skog

– Vil være en krise for næringen

MEF Skog mener det er svært uheldig og meget uklokt å legge ned fagutdanninger næringen etterspør. Det er et standpunkt også Viken Skog, LO Buskerud og Velg Skog er enige om.

AKSJON FOR Å BEHOLDE SAGGRENDA: Noen av dem som deltok på arrangementet for å beholde skogskolen på Saggrenda. Foto: Bjørn Lauritzen, MEF Skog

Organisasjonssjef Olav Bjella i Viken Skog liker absolutt ikke tanken på at Saggrenda kan bli lagt ned.

– Nei, her bør fylkespolitikerne tenke seg om og snu. Skognæringen er avhengig av rekrutteringen fra skolen, og det vil derfor være en krise for skognæringen i Buskerud om VG2 skogbruk ikke lenger skal være et tilbud på Norges eldste skogskole. I dag er det god søkning til VG2 skogbruk på Saggrenda. I tillegg har alle lærlingene fått lærlingplass. Det tyder på et svært godt og velfungerende samarbeid mellom skole og næring, sier Bjella.

STERKT IMOT AT SAGGRENDA LEGGES NED: Olav Bjella understreker at skogskolen på Saggrenda spiller en sentral rolle for rekrutteringen til skognæringen i Buskerud.

– Elevene er en viktig ressurs

Bjørn Lauritzen i MEF Skog forteller om en sterk fremtidstro i bransjen med tanke på den fornybare skogressursen, blant annet fordi 2024 ser ut til å bli et rekordår for antall leverte skogsmaskiner. Det skjer samtidig med at mange av dagens skogsmaskinførere nærmer seg pensjonsalder.

– Det er generasjonsskifte på gang. Bransjen har derfor en stor utfordring med å få påfyll av yngre gutter og jenter som i løpet av de nærmeste årene kan ta over for dem som går av med pensjon. Vi trenger unge norske elever som ønsker å bli skogsoperatørlærling og kjøre disse maskinene, sier Lauritzen.

Han understreker at elever som går et lærlingeløp produserer verdier for samfunnet i sitt tredje skoleår, altså VG3.

– Allerede som 17-åringer går de rett ut i en verdiskaping som skaper store ringvirkningseffekter. Dette er spesielt for en linje med et toårig lærlingeløp, og det er noe jeg ikke tror administrasjonen i Buskerud fylkeskommune har tatt inn over seg, sier Bjørn Lauritzen.

BEKYMRET FOR REKRUTTERINGEN: – En nedleggelse av VG2 skogbruk på Saggrenda vil dramatisk forsterke problemer med å rekruttere skogsmaskinsjåfører i regionen, understreker Bjørn Lauritzen i MEF Skog.

156 år med jordbruksskole på Kalnes

I Østfold utreder de en rekke kuttforslag i det videregående opplæringstilbudet. Mange av forslagene berører naturbruksutdanningen på Kalnes – skolen som feiret sitt 150-årsjubileum for 6 år siden.

– Et av forslagene er at de ikke lenger skal tilby VG2 skogbruk. I så fall vil det ikke lenger være noe utdanningstilbud for skogbruk i Østfold. Denne linjen ble opprettet så sent som i 2023, og fyller et etterlengtet behov for fagutdanning i skogbruk. Det vil være et stort tap for skognæringen i et fylke som har lange og stolte tradisjoner med skogbruk og videreforedling av tømmer. Viken Skog forventer at fylkeskommunen prioriterer fagutdanning til en næring som nærmest skriker etter godt kvalifiserte fagarbeidere, sier Olav Bjella.

Frykter nedleggelser i Innlandet

Også i Innlandet er det varslet store endringer i den videregående skolestrukturen. Når det gjelder skoler med naturbruk som opplæringstilbud, skal fylkestinget vurdere fire alternativer.

Ett av alternativene er at naturbruksskolen Jønsberg videregående i Stange kommune legges ned. Samtidig samles Solør videregående skole på ett skolested; Våler. I dag holder skogbrukslinjen ved Solør videregående skole til på Sønsterud i Åsnes kommune.

Dette alternativet innebærer at det kan bli nødvendig å se på en fordeling av fag på de tre gjenværende naturbruksskolene: Solør, Storsteigen i Alvdal og Lena–Valle på Toten.

Dette alternativet er Trond Nordraak svært bekymret for. Han er en av skogbrukslærerne på Lena-Valle.

– Å vurdere å gjøre noe med fagfordelingen på Lena-Valle eller Sønsterud innen skogbruk på grunn av synkende elevtall de neste tiårene, sier noe om at det ikke er kjennskap til hvordan denne næringa har bygget opp kompetanse i alle ledd de siste tiårene og hvorfor elever fortsatt søker denne næringa, skriver han i en uttalelse til Innlandet fylkeskommune.

Der legger han til at Lena-Valle har formidlet 47 arbeidere til skogbruket de fem siste årene og 88 arbeidere de ti siste årene.

HAR STORT HÅP FOR LENA-VALLE: Trond Nordraak tror skogbruksutdanningen ved Lena-Valle videregående skole videreføres når fylkestinget tar sin endelige beslutning om endringer i den videregående skolestrukturen i Innlandet onsdag 23. oktober. Her er Nordraak fotografert i speilet i skogsmaskinen. Foto: Roar Ree Kirkevold, Magasinet Skog

Bidro med moderne simulatorer

Skogsentreprenørbedriftene rekrutterer ungdommer fra alle de nevnte skolene der mulig nedleggelse henger som et spøkelse over flere lokalmiljøer. Mange av elevene ved Saggrenda har fått jobb hos entreprenører som jobber for Viken Skog. Det samme gjelder for Lena-Valle, og til dels også Sønsterud og Kalnes.

– I mediebildet har det de siste årene vært et økende søkelys på at skogbruket må drives bærekraftig med hensyn til både tømmerproduksjon, biologisk mangfold, friluftsliv og klimanytte. Utdanning av skogsmaskinoperatører er svært viktig for skogbrukets evne til å imøtekomme samfunnets forventninger på dette området, poengterer Bjørn Lauritzen i MEF Skog.

Han legger til at skognæringen i alle år har støttet opp om skoglinjene. Da Saggrenda ønsket å fornye skogsmaskinparken i 2019, bidro Viken Skog og lokale skogeierlag med nesten en halv million kroner til anskaffelse av moderne øvingsutstyr, blant annet skogsmaskinsimulatorer.

HAR FÅTT PRAKSISPLASS: VG2-elever ved skogskolen på Saggrenda var på besøk hos Viken Skog tirsdag 15. oktober. Alle har fått praksisplass, fem av dem hos en skogsentreprenør og én hos Viken Skog. De mener det vil være veldig trist om de blir de siste elevene på Saggrenda. Fra venstre: Sander Steffenseter fra Hønefoss, Anders Frogner Weseth fra Svene, Amund Halland Simensen fra Uvdal, Jørgen Lindteigen Hegna fra Lampeland, Julie Kvamsdal Hansen fra Svene og Sondre Busland fra Hokksund. Foran: Hege Melby, lærer på Saggrenda, og Vladislav Skorobogatyi, skogbruksleder i Viken Skog.