Av Bjørn H. Pettersen
Carlsberg startet utviklingen av trefiberflasken i 2015. Det danske bryggerikonsernet − som blant annet eier Ringnes, Pripps og en rekke andre bryggerier − har som mål å være det første selskapet som selger øl i en flaske som hovedsakelig er fremstilt av trefiber.
«Arbeidet med å utvikle enda mer bærekraftige emballasjetyper har topp prioritet i det danske ølbryggeriet Carlsberg», skriver Ringnes i en pressemelding.
Carlsbergs velkjente slagord «Probably the best beer in the world» kan kanskje tilføyes med «Probably the most sustainable brewery in the world».
200 flasker til Norge
Til sammen har Carlsberg fått produsert 8000 treflasker av versjonen de kaller 2.0. Ringnes fikk 200 av disse flaskene.
Flasken er nesten bare biobasert. Unntaket er korken, som foreløpig er laget av aluminium, opplyser Emma Bjørke, som er bærekraftsansvarlig i Ringnes.
Prototypen er laget av trefiber og plantebasert materiale, nærmere bestemt 55 prosent trefiber og 45 prosent biobasert plast. Denne plasten kalles PEF-polymerforing, og blir ansett som den nye og mye mer klimavennlige plastvarianten enn PET, som er den vanligste plastflasken nå. Fremstillingen av PEF fører til langt mindre utslipp av drivhusgasser og mindre bruk av ikke-fornybar energi.
Ringnes opplyser at PEF-plasten utelukkende er fremstilt av fornybare, biobaserte råvarer.
Skal lage versjon 3.0
Ringnes opplyser at det er for tidlig å si om dette er selveste fremtidsflasken. Det gjenstår mer arbeid før Carlsberg-konsernet kan presentere den endelige flasken. Dette skal de gjøre i samarbeid med andre store øl- og mineralvannsprodusenter.
En ny og bedre utgave av flasken, versjon 3.0, kan komme i en butikk nær deg innen tre år. Målet er 2025, men først vil Carlsberg og partnerne redusere mengden med bioplast som ligger som et tynt lag inni flasken.
– Veien videre handler om å gjøre den indre PEF-plastbarrieren så tynn som mulig. Konkret jobbes det for å redusere bruken av PEF-plast fra dagens 18 gram til 5 gram per flaske. I tillegg er målet å erstatte aluminiumskorken med et biobasert alternativ, forteller Emma Bjørke i pressemeldingen fra Ringnes.
Lengre kaldt med trefiber
Dersom flasken bare hadde vært laget av trefiber, ville det naturlig nok gått utover smaken og kvaliteten på ølet. Også i andre papp- og trefiberprodukter som inneholder mat eller drikke, for eksempel rømmebeger, melkekartonger og juicekartonger, er innsiden dekket av en tynn plastfilm.
– For å holde ølet like friskt og smakfullt i opptil seks måneder er det helt nødvendig å legge til en barriere mellom væsken og flaskens papirlignende ytre skall, sier Emma Bjørke.
Hun legger til at flaskens ytre skall av trefiber bidrar til å holde ølet kaldere lengre på grunn av bedre isolerende egenskaper enn for eksempel bokser eller glassflasker. I tillegg kan PEF holde bedre på karbondioksid enn PET.
Miljøet, klimaet og ølet kan med andre ord dra nytte av løsningen Carlsberg nå skal jobbe videre med sammen med sine partnere.