Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator

Først vindfall, så barkbiller

Arne Storruste, skogeier i Hedalen, har hogget mye mer skog i løpet av de tre siste årene enn han hadde planlagt. Nå merker han ettervirkningene av vindfall, nemlig granbarkbiller og påfølgende tørkeskader.


Anders Storruste, Hedalen

FRA VINDFALL TIL BARKBILLESKADER: Arne Storruste innså ganske raskt at han måtte ta grep for å hindre større skader fra granbarkbillene i et av skogområdene som klarte seg under novemberstormen i 2021. Foto: Bjørn H. Pettersen, Viken Skog

Av Bjørn H. Pettersen

Først ble det tusenvis av kubikkmeter med vindfallhogst i ganske nøyaktig to år, i fire skogområder og til sammen 78 ulike bestand. Den første hogsten ble startet opp rett etter det kraftige uværet som rammet Hedalen i Sør-Aurdal spesielt hardt fredag 19. november 2021.

– Skogen var ikke forsikret, så det var ikke behov for å vente på taksering fra Skogbrand. Dermed kunne Valdres Skog starte opp her noen dager etter stormen. Sånn sett var det flaks i uflaksen, forteller Arne Storruste.

Det er snart tre år siden den kraftige novemberstormen la ned nesten 3 millioner kubikkmeter med tømmer, som tilsvarer rundt 10 millioner trær, i de nordlige delene av Østlandet. Skogeiere i Viken Skogs område ble hardest berørt, og i Hedalen var det ekstra ille.

HAR HOGGET MYE: Arne Storruste pleide å hogge rundt 1000 kubikkmeter med tømmer i året, men det ble en mangedobling etter stormen 19. november 2021. Her står han ved en velte med massevirke, men den siste hogsten har gitt klart mest tørrgran, som ligger i velten rett bak.

Vindfallhogst i to år

Arne Storruste har rundt 6.000 dekar med skog. Om lag halvparten er påvirket av vindfall og skader fra granbarkbiller.

– Det var mye skog som var overmoden for hogst og burde ha vært hogget mange år før uværet kom. Derfor var det bare å redde mest mulig verdier etter stormen. Vi startet med de områdene som var hardest rammet i skogen ovenfor gården. Deretter ble det hogd nedenfor gården på begge sider av elva Urula, og til slutt innenfor Mansetra i Vidalen, forteller skogeieren og tømreren.

Til sammen ble det om lag 25.000 kubikkmeter med tømmer etter to år med vindfallhogst hos Arne Storruste.

Det har også vært mye vindfallhogst hos mange av hans naboer og ellers i Hedalen, og i lang tid var det ti hogstlag i sving for å rydde opp. Til sammen er det hogget cirka 300.000 kubikkmeter med vindfall i dalføret, og for hele kommunen er det trolig snakk om rundt 400.000 kubikkmeter med vindfall.

TØMMER PÅ VEI: Det er kjørt mange lass med tømmer ut fra Hedalen i løpet av de siste tre årene. Her er tømmerbilen lastet med energivirke fra skogen til Arne Storruste.

Granbarkbiller i lia

Skogeierne i vindfallområdene har fryktet at gjenstående skog ville bli angrepet av granbarkbiller, og da særlig i de utallige skogkantene som har blitt et resultat av de mange vindfallene.

I fjor høst begynte man tydelig å se tørkeskadet skog i vindfallområdene. I juni i år var det et svært høyt antall biller i billefellene i Sør-Aurdal, og tørkeskadene hadde dessuten spredt seg etter to svært varme og tørre forsommere i 2023 og 2024.

SE VIDEO: Kai Reidar Dølven, skobruksleder i Viken Skog, og Espen Nerødegård, skogbrukssjef i Sør-Aurdal, forteller her om barkbilleproblematikken. Video: Egil Granum, Viken Skog

– Tørkesakdene var svært godt synlige i den lia der vi startet en av de første vindfallhogstene. Det måtte hogges, og på ny for å redde verdier, forteller Arne Storruste.

HEDALEN: Halvannet år etter det kraftige uværet som rev ned store mengder med trær på Østlandet, begynte Arne Storruste å se tørkeskader etter angrep fra granbarkbiller i skogen nedenfor fjellet Middagsknatten. Nå er flere av de berørte skogbestandene hogget.

Tørrgran til pallevirke

Storruste meddeler at han bestemte seg for å ta ut både de tørkeskadede trærne og de øvrige trærne i bestandene som var angrepet av granbarkbiller. Hogsten ble nylig avsluttet. Av cirka 6500 kubikkmeter med tømmer ble det i overkant 4000 kubikkmeter med tørrgran.

VIL HA OPP NY SKOG: Til sammen har det i løpet av nesten tre år blitt mer enn 30.000 kubikkmeter med tømmer i skogen Arne Storruste eier.

– Vindfallsituasjonen var fortvilende for mange skogeiere i hele det beltet som ble rammet av uværet i november 2021 og nye uvær på nyåret i 2022. At vi nå opplever skog angrepet av granbarkbiller, er en ny fortvilelse. Jeg hogger tørrgranbestand nå og planter etterpå for å få opp ny skog til nye generasjoner etter meg. Det er et mål å levere fra seg skogeiendommen bedre enn da jeg tok over, men det er ikke lett etter slike stormer og billeskader, konkluderer Arne Storruste, som har valgt å ta ut hele bestand for å redusere risikoen for massive barkbilleangrep i årene som kommer.

Mye av tørrgrana fra hans skog blir nå til pallevirke hos Land Sag og Høvleri på Odnes i Søndre Land. Pallevirke gir en høyere pris enn om tørrgrana hadde blitt til biovirke eller energivirke.SKOGLIGE PLAGER: Disse bildene viser tre ulike typer farer trærne står overfor. Øverst til venstre: Tørrgran der mye av barken har falt av etter at granbarkbillene har gjort sitt mellom barken og veden. Øverst til høyre: Smyle i hogstflaten kan legge seg som et kvelende teppe over unge trær. Nederst til venstre: Det er flere insektarter enn stor granbarkbille som kan gjøre skade på trærne, og her er det trolig stripet vedborer som har funnet seg til rette mange centimeter inn i veden. Nederst til høyre: Tydelige barkbilleganger på innsiden av barken. (Alle bildene er fra skogen til Arne Storruste og den nylig avsluttede hogsten i hans skog.)

NOEN FAKTA:

  • I Sør-Aurdal har det til sammen blitt hogget 467.000 kubikkmeter med tømmer i 2022 og 2023, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.
  • Vi vet at en svært stor andel av tømmeret, trolig mellom 80 og 90 prosent, kommer fra vindfallhogst ettersom det var det som var prioritert i 2022 og 2023. Unntaket var da det ikke var mulig å hogge vindfall fordi det var mye snø de første månedene i 2023.
  • Hogsten i Sør-Aurdal i 2022 var på 322.000 kubikkmeter, noe som ga mer enn tre ganger så mye tømmervolum som i et normalår i den skogrike Valdres-kommunen.
  • I 2023 var hogstvolumet cirka 145.000 kubikkmeter, om lag én og en halv ganger så stort som vanlig i kommunen.
  • I 2022 var Sør-Aurdal den kommunen med nest mest hogst i landet (etter Elverum).
  • I noen områder, som i Valdres og øvre deler av Numedal, blir det fortsatt hogget i områder med vindfall etter novemberstormen i 2021 og ytterligere uvær i januar og februar i 2022.