Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator

Flytårnet gir Södra økt fortjeneste

Skogeiersamvirket Södra har 52.000 medlemmer og eier åtte sagbruk og tre tremassefabrikker i Sør-Sverige. I løpet av de siste årene har den nye «flytårnavdelingen» gitt gode resultater, blant annet ved hjelp av kunstig intelligens.


Stefan Ekberg, innfelt

LEDER FOR FLYTÅRNET: Stefan Ekberg (innfelt) er leder for Södras spesialavdeling ved navn Flight Tower, som skal holde overblikk over hele Södras virksomhet. Illustrasjonsfoto av observasjonstårnet Skylon Tower fra Unsplash.com. Innfelt foto: Bjørn H. Pettersen, Viken Skog

Av Bjørn H. Pettersen

Stefan Ekberg har tittelen «Head of Flight Tower», som kan oversettes til flygeleder eller leder for flytårnet. Flight Tower (Flygledartornet på svensk) er også en egen avdeling hos Södra. Der skal de ansatte ha overblikk over alle delene av selskapets omfattende virksomhet, fra planting til ferdige varer laget av tre. Kunstig intelligens (KI) er en viktig del av jobben.

Ekberg har bakgrunn som konsulent, og han var blant annet med på å utvikle datasystemet bak DinSkog, som Södra bruker en tilsvarende versjon av. For tre år siden ble han hentet av Södra. Med sitt falkeblikk satte Ekberg i gang med å forbedre selskapets aktiviteter og operasjoner.

– Oppgaven er å optimere vår verdikjede. Flytårnet har nå om lag 20 ansatte som jobber med å overvåke og forbedre alt det vi jobber med, for å øke fortjenesten til selskapet og våre mange eiere. Avdelingene består for det meste av datakyndige, matematikere og analytikere som jobber sammen med dem som har masse kunnskap om skog og skogens produkter. Det har gitt svært gode resultater, forteller Ekberg.

PROFFSEMINAR: Stefan Ekberg holdt innlegg på Viken Skogs proffseminar på Sundvollen 10. april.

Bedre kontroll

Med skogen har Södra en enorm datakilde, nærmere bestemt 28 millioner dekar med skog fordelt på 52.000 eiere – nesten seks ganger så mange andelseiere som Viken Skog.

Sverige, som er litt større enn Norge, består av 68 prosent skog. Norge har til sammenligning 37 prosent skog. Sverige og Tyskland kniver om å være det landet i Europa som hogger mest tømmer per år.

– Det er ingen tvil om at skogindustrien i Sverige er stor, men for Södra sin del gjelder det samme som for Viken Skog. Overskuddet skal tilbake til skogeierne eller investeres i nye, bærekraftige og lønnsomme virksomheter. Alt vi gjør, gjør vi for eierne. Det gjelder også for min avdeling, Flight Tower, fastslår Stefan Ekberg.

Ved bruk av skogen som datakilde har Södra og Ekbergs avdeling iverksatt en rekke tiltak for å optimere verdikjeden.

– Hittil har vi optimert omkring 40 steg i produksjonen, og vi er gang med flere. Det har bidratt til økt inntjening og reduserte kostnader. Vi tar bedre beslutninger fordi vi rett og slett har bedre kontroll på alle operasjonene i selskapet, understreker han.

OPTIMERER VERDIKJEDEN MED KUNSTIG INTELLIGENS: – Med Flight Towers rike datagrunnlag og vår ekspertise kombinerer vi det beste fra menneske og maskin, konkluderer Stefan Ekberg. Her er han fotografert på Sundvolden Hotel, der han holdt innlegg på Tømmer & Marked Proffseminar, Viken Skogs seminar for tillitsvalgte og tømmerleverandører.

Optimale kombinasjoner

Med glimt i øyet forteller Ekberg at han stengte sine dataeksperter inne i et rom sammen med skogekspertene. Der fikk dataekspertene kunnskapen de trengte for å gå løs på oppgavene med å forbedre de ulike leddene i verdikjeden.

– Innsikten vi har i dag gir oss muligheten til å forutse en rekke viktige faktorer, blant annet hvor vi skal hogge og når vi skal hogge basert på etterspørsel og den beste prisen i markedet, sier Ekberg.

Han legger til at Södra apterer dynamisk ut fra treets høyde og diameter. Resultatet er større utbytte av sagtømmer, til beste for skogeierne som får bedre betalt ettersom sagtømmer har høyere pris enn andre sortimenter.

HOGST MED OPTIMAL APTERING: Fra Södras fotoarkiv. Foto: Anders Andersson, Södra

– Et annet eksempel er at vi bruker kunstig intelligens og maskinlæring for å avgjøre hvilke frø til gran- og furuplanter vi skal dyrke frem to år før plantene er så store at de kan settes ut i skogen etter en avvirkning. Våre prognoser hjelper oss nemlig å fastslå behovet for de ulike plantene lenge før vi har underskrevet avvirkningskontrakt. Det innebærer at vi har riktige planter på lager og at vi ikke sitter igjen med et stort overskudd av planter som ikke blir solgt, forteller Stefan Ekberg.

Kostnadseffektivisering

Ekberg opplyser at Södra nå vurderer bedre enn før hvilke treslag de skal plante på bestemte steder, hvilke treslag de skal hogge, hvor tømmeret skal, hva tømmeret skal bli til – og så videre.

– Vi har også gjort grundige analyser innen kostnadseffektivisering, for eksempel når det gjelder transport. Vi har redusert kjemikaliekostnadene i tremassefabrikkene ved hjelp av kunnskapen vi har tilegnet oss. Vi har også fått en svært god oversikt over all produktflyt og en mye bedre forståelse for hvordan de ulike beslutningene påvirker hverandre. Fordi vi er proaktive og bruker kunstig intelligens, avvirker vi riktig skog til riktig tid og selger våre mest lønnsomme produkter​ til riktig tid, forteller Stefan Ekberg, Head of Flight Tower i Södra.

TREMASSEFABRIKK: Södra Cell Värö, en av Södras tre tremassefabrikker i Sør-Sverige. Foto: Per Pixel Petersson, Södra