Bjørn Hugo Pettersen
Publisert

Ulf Larsson er utvilsomt en skogens mann. Han studerte ved Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), der han tok utdanning som skogforvalter (forstmann), eller jägmästare som det heter på svensk.

I dag er han administrerende direktør og konsernsjef for Svenska Cellulosa Aktiebolaget (SCA), som eier 2,7 millioner hektar (27 millioner dekar) med skog i det nordlige Sverige og i Baltikum. Det gjør SCA til Europas største private skogeier.

Med fem sagbruk og flere fabrikker som fremstiller papir og forpakninger, i tillegg til produksjon av trepellets og annen fornybar energi, bidrar SCA til en betydelig del av den store, svenske skogsindustrien. Men både Ulf Larsson og andre i skognæringen ser med uro på flere EU-forslag de mener er kontraproduktive, både når det gjelder klimanytten og næringens økonomiske bærekraft.

Informasjonsfilmen under viser noen av SCAs virksomheter. 

Skeptisk til flere EU-forordninger

I en kronikk i Dagens Industri tar Ulf Larsson til ordet for at svensk skogindustri må beskyttes mot dårlig politikk i EU-systemet, og i enkelte tilfeller fra hjemlige politikere i Sverige.

Han peker blant annet på at LULUCF-forordningen, avskogingsforordningen og naturrestaureringsforordningen har flere uheldige slagsider. Iverksettes disse forordningene slik de er lagt frem, mener Larsson at det vil legge en kraftig begrensning på øvrige samfunnsmål, som god økonomisk utvikling og Sveriges evne til å gjøre global klimanytte.

– LULUCF er i grunnen feiltenkt. Den regner ikke inn den store klimanytten som skapes når fornybare produkter erstatter produkter med stort fossilt avtrykk. Det gjør at forordningen reduserer de svenske skogenes funksjon til bare å tjene som passivt karbonsluk for å kompensere for utslipp fra andre sektorer og land, skriver Ulf Larsson i kronikken.

Når det gjelder avskogingsforordningen, mener han den skjuler et administrativ berg av krav der man risikerer at hver eneste toalettrull i nærbutikken eller planke hos byggevareforhandleren må kunne spores tilbake til rett stubbe i skogen.

– Forvaltningsregimet som følger av den nye forordningen er monstrøs, og den kommer til å uthule den svenske skognæringens internasjonale konkurrenskraft – helt unødvendig, skriver Larsson.

KONSERNSJEF: Ulf Larsson har jobbet i SCA i mange år, og var tidligere leder for SCA Forest Products. Foto: Per-Anders Sjöquist, SCA

Stor drivkraft for grønn omstilling

I Sverige står skognæringen for 10 prosent av den svenske eksportverdien. Skognæringen har dessuten en sentral rolle i omstillingen til et fossilfritt samfunn.

– Skogsindustrien kommer til å spille en avgjørende rolle i den formative fasen Sverige, EU og verden befinner seg i. Skognæringens rolle i omstillingen må bli evaluert i takt med en økende vilje til å fase ut fossile produkter, materialer og drivstoff, sier Ulf Larsson.

– Vi har kommet langt og vi bidrar allerede sterkt til den grønne omstillingen, ikke minst den klimanytten SCA bidrar med, totalt mer enn 12 millioner tonn CO2-ekvivalenter årlig. Dette er fordelt om lagt halvt om halvt mellom veksten i våre skoger og substitusjonseffekten våre fornybare produkter bidrar med når de erstatter klimaskadelige varer, har Ulf Larsson uttalt til Affärstidningen Näringsliv.

Han legger til at fabrikkene til SCA også bidrar til resursseffektivitet i samfunnet, for eksempel via strømproduksjon og fjernvarme som en positiv bieffekt av virksomheten. Larsson understreker at den tekniske fremgangen gjør at det finnes gode muligheter til å utvikle verdikjeden og få på plass løsninger for en enda mer bærekraftig og sirkulær produksjon, for eksempel gjennom karbonfangst og gjenbruk av CO2 fra fabrikkene.

STOR KAPASITET: En av SCA sine fabrikker, her fra Östrands massefabrikk rett nord for Sundsvall. Foto: Torbjörn Bergkvist, SCA

Skogen skaper store verdier

– Svensk skogbruk og skogsindustri har lenge skapt velstand og bidratt til den svenske velferden. Samtidig genererer skogene en klimanytte som overstiger Sveriges territorielle klimagassutslipp. For å forsterke så vel klimanytten som innbyggernes velstand må skogsbrukets konkurrenskraft beskyttes mot dårlig politikk, fastslår Ulf Larsson.

Han understreker at den svenske skognæringen skaper verdier innenlands og genererer inntekter fra utlandet. I vårt skogrike naboland har så mange som 120.000 personer et yrke innen skogbruk og skogindustrien, og for mange mindre steder er skogsindustrivirksomhet regionens hjørnesteinsbedrift, som også er viktig for mange andre bransjer.

– I løpet av de siste 20–25 årene har skogbruket i Sverige sørget for mer enn 3000 milliarder kroner i eksportinntekter, noe som har finansiert mange titusener av velferdsjobber. Samtidig har volumet av stående skog fordoblet seg i løpet av det siste århundret, til tross for at skogbruket drives i et større omfang, mer effektivt og med økt verdiskaping. Med dette som bakteppe er det viktig at Sverige tar kampen for vår konkurransekraft og står opp mot en feiltenkt overstatlig detaljstyring som ikke er konstruert for svenske forhold, poengterer Ulf Larsson i sin kronikk i Dagens Industri.

På Tømmer & Marked skal konsernsjefen for SCA blant annet snakke om rammebetingelser for skognæringen i det grønne skiftet.

***

Noen fakta om SCA:

  • Ble grunnlagt i 1929, har hovedkontor i Sundsvall.
  • Har 3400 ansatte.
  • Hadde en omsetning på 20,2 milliarder svenske kroner i 2024.
  • Eier 2,7 millioner hektar med skog i Sverige, Estland, Latvia og Litauen.
  • Avvirkningen i egen skog var på 5,2 millioner kubikkmeter i 2024.
  • Leverer årlig nærmere 2,2 millioner kubikkmeter med trelast fra sine sagbruk.
  • Drifter fem sagbruk, ett høvleri, to massebruk og to fabrikker som produserer forpakningspapir. I tillegg kommer produksjon av fornybar energi, blant annet vindkraft og bioenergi til fjernvarme.
  • Les mer på SCAs egne nettsider.

SAGBRUK OG FORPAKNINGSFABRIKK: Sør for Piteå ligger Munksunds sagbruk (nærmest) og Munksunds pappersbruk, to av SCAs anlegg. Foto: Bergslagsbild AB, SCA