EM i skogbruksferdigheter på Kongsberg
Kongsberg videregående skole arrangerer nå til helgen europamesterskap i skogbruksferdigheter for unge mellom 17 og 25 år. Viken Skog og mange av andelseierlagene er med på å sponse arrangementet, som finner sted i sentrum av Kongsberg.
VIIL I AKSJON: Fra EM i skogbruksferdigheter forrige gang det ble arrangert, i Svenljunga i Sør-Sverige. Her er det Viil Flaata med motorsaga. Viil er i dag lærling i Viken Skog, men den gang gikk hun på Saggrenda. Foto: Kongsberg videregående skole
Av Bjørn H. Pettersen
Mer enn 70 deltakere fra 15 forskjellig land skal løse både praktiske og teoretiske oppgaver knyttet til skog og skogbruk. Totalt kommer det i overkant av 150 tilreisende til Kongsberg, det vil si ungdommer og unge voksne, ledere og internasjonale dommere.
I tillegg skal mer enn 40 norske dommere følge med og bedømme ferdighetene til elevene og studentene, som går på ulike skogbrukslinjer eller tar skogfaglige studier rundt om i Europa.
− Her blir det liv
Hele arrangementet foregår fra onsdag 31. mai til søndag 4. juni. Publikumsdagene – der motorsagarenaen er i sentrum – er fredag 2. juni og lørdag 3. juni. Kongsberg blir omgjort til en festivalby for ferdigheter i bruk av motorsag.
– Her blir det liv og stor aktivitet. Vi har jobbet lenge med dette, og vi gleder oss veldig til endelig å kunne gjennomføre EM i skogbruksferdigheter. Det er fire år siden sist det var et slikt arrangement, og det er første gang på 15 år at det arrangeres i Norge, forteller prosjektleder Halvor Garås, som har mange års erfaring som lærer ved naturbruk og skogfag på Saggrenda.
PROSJEKTLEDER FOR EM I 2023: Halvor Garås.
Motorsagarenaen settes opp ved Kongsberg videregående skole på Lågalandet, rett ved Numedalslågen, med kort avstand til sentrum. Rett i nærheten blir det messeområde der selskap, organisasjoner og myndigheter stiller med stand, blant dem Viken Skog, Skogselskapet, Kvinner i skogbruket, Viken fylkeskommune og 4H.
Åpnes av Sandra Borch
Det hele sparkes i gang av landbruks- og matminister Sandra Borch, som selv også omtaler seg som skogminister. Hun åpner EM fredag 2. juni klokka 10.00.
– Vi er veldig glade for at Sandra Borch kommer hit for å sette i gang publikumsarrangement og for å se litt av det som skjer på en slik dag. Jeg tror hun kommer til å bli imponert over hvor dyktige de er i bruk av motorsag. Det er virkelig fascinerende å se på. Jeg vil tippe at deltakerne har trent godt i det siste, sier Garås.
Selv om han i 2021 pensjonerte seg fra læreryrket, takket han ja da han ble spurt om å være prosjektleder for EM. Han har planlagt og gjort mye forarbeid de siste månedene sammen med fire andre i arrangementskomiteen.
– Den siste halvannen måneden har vi ikke jobbet med annet enn dette. Det er mye som må ordnes, skjønner du, understreker Halvor Garås.
Norge stiller med jentelag
Totalt 18 lag skal delta. Tre av disse er rene jentelag – ett fra Norge, ett fra Østerrike og ett med deltakere fra ulike land. De øvrige landene stiller alle med guttelag/herrelag.
De 15 deltakende landene er:
Norge, Sverige, Estland, Latvia, Romania, Ungarn, Polen, Tyskland, Østerrike, Slovakia, Slovenia, Italia, Luxembourg, Nederland og Belgia.
Sist gang det ble arrangert EM i skogbruksferdigheter var før pandemien, nærmere bestemt i Svenljunga i Sverige i 2019. Den gang var det for øvrig første gang det var rene jentelag med. Da kom det norske jentlaget på førsteplass, mens de indivuelt fikk andreplass. Indivudell seier gikk til Østerrike, både i herre- og dametevlingen.
KVISTING: Det er ulike ferdigheter som testes. Her er det kvisting under EM i Svenljunga i 2019. Foto: Kongsberg videregående skole
Etter Svenljunga satte pandemien en stopper for arrangementet, som vanligvis finner sted hvert år.
Forrige gang Norge var vertsnasjon var i 2008, den gang på Sønsterud i Åsnes kommune i Hedmark. I 2024 er det i Romania det skjer, og deretter står Sverige for tur igjen.
– Vi skulle egentlig arrangert dette i fjor, men vi måtte avlyse på grunn av korona. Men nå blir det. Det er første gang det skjer i Kongsberg, og første gang på lenge at det finner sted i sentrum av en by. Dette blir morsomt, og jeg håper mange vil komme for å se, sier Halvor Garås.
Verdensmester fra Østerrike
Lørdag 3. juni kommer verdensmester i motorsag, Mathias Moregenstern fra Østerrike, til Kongsberg. Da skal han og norske Ole Harald L. Kveseth, som ble nummer to under VM i motorsag tidligere i år, kappes om hvem som er best med motorsaga på Kongsberg.
Arrangementet er et stort løft for Kongsberg videregående skole, sier Halvor Garås. Han legger til at det ikke kunne ha blitt gjennomført uten bistand fra private og offentlige partnere.
Viken Skog og andelseierlagene i Buskerud bidrar med totalt 200.000 kroner til EM. I tillegg hjelper folk fra det lokale skogeierlaget, Sandsvær/Kongsberg, til med den praktiske gjennomføringen, blant annet med å organisere parkering og vakthold.
– Det kommer også noen fra Numedal, Eiker og Krødsherad/Modum skogeierlag, så totalt er det nærmere 20 fra skogeierlagene som bidrar. I tillegg skal jeg og flere andre ansatte fra Viken Skog bemanne standen vår. Det blir moro med litt liv i byen, så folk må bare ta turen til Kongsberg i helgen, sier sandsværingen Anders Wåla, seniorrådgiver i Viken Skog.