Bom stopp for Fosstopp – men nå har de åpnet
En gjeng initiativrike folk i Hedalen satset på tretopphytter i skogen ved Vassfaret. Planen var å bygge til sammen åtte hytter oppe i trærne, men i dag er mesteparten av skogen blåst ned. Fra 1. juni ble det mulig å leie den ene hytta igjen.
MÅ TROLIG RIVES: Nils-Ivar Grøv på kjøkkenet i Treknatta 2. Tretopphytta har felles platting med Treknatta 1, og begge må trolig rives på grunn av uværet 19. november i fjor. Foto: Bjørn H. Pettersen, Viken Skog
Av Bjørn H. Pettersen
Hedølingen Nils-Ivar Grøv, byggmester og andelseier i Viken Skog, var en av dem som tegnet og bygde hyttene. Den første, Dyttholknatten, sto ferdig til jul i 2017. De to andre, Treknatta 1 og 2, åpnet til påsken i 2019.
De tre hyttene ble satt ut av spill på grunn av den kraftige vinden 19. november. Etter grundig inspisering ble det etter hvert klart at Dyttholknatten er tilnærmet uskadd, og trærne som holder hytta over bakken er solide. Hytta kan brukes, men den åpnet ikke for utleie før nå i juni.
– Vi tok imot gjester i to uker rundt påske, men valgte å stenge hytta igjen på grunn av vindfallhogsten. Hogstentreprenørene har hatt en enorm jobb i området ved hyttene, og veien frem til hyttene måtte gjøres i stand før vi kunne åpne for full drift, forteller Nils-Ivar Grøv.
Veien frem til hytta er utbedret, og gjestene begynner å komme tilbake til de naturskjønne omgivelsene ved Vassfaret. Belegget er på om lag 50 prosent fremover. På Fosstopps nettsider beskriver de selv hvordan ståa er etter uværet – og oppryddingsarbeidet, som ennå ikke er ferdig.
ÅPNET: Hytta Dyttholknatten er mulig å leie igjen.
Dramatiske timer
I starten av koronapandemien var det full stopp i utleievirksomheten i Norge, men det tok seg kraftig opp fra sommeren 2020, i hvert fall i de vakreste utkantstrøkene i Norge. At nordmenn i halvannet år stort sett ikke hadde andre reisevalg enn innad i Norge, ga et løft for mange norske feriesteder. Det var også tilfelle for Fosstopp AS.
Men så kom den svært kraftige vinden fredag 19. november. I løpet av noen timer feide den ned store områder med skog i Hedalen. Dalen i Sør-Aurdal kommune er uten tvil det verst rammede området. Rundt 300.000 kubikkmeter med skog klappet ned der, kanskje mer. Og det kommer som kjent til å ta minst 60–70 år før en lignende skog er tilbake igjen. Mange skogeiere ble berørt, og i tiden etterpå har det handlet om å redde det som kan reddes av tømmerverdier.
Oppi alt dette rammes altså også en del private firmaer, som Fosstopp.
– Nå får vi bare se fremover. Vi hadde planer om å begynne å bygge en ny tretopphytte, men den planen er satt på vent, forteller Nils-Ivar Grøv.
DYTTHOLKNATTEN: Denne tretopphytta er nå åpnet igjen. Nils-Ivar Grøv forteller at den har en unik arkitektur der det både innvendig og utvendig knapt nok finnes noen vinkler som er 90 grader.
Materialer til den nye hytta var allerede kommet før 19. november. Den fredagen hadde faktisk Grøv planlagt å starte byggingen, men han skjønte fort at det ikke ble noe av.
Det var for øvrig til sammen ni gjester på de tre hyttene da uværet kom. Tre av dem kom seg ut av området før trærne begynte å falle over veien. De seks andre gjestene, alle fra Danmark, fikk derimot en svært dramatisk ferd ut av området. Det endte heldigvis godt, blant annet takket være Karsten Øyhus, daglig leder i Fosstopp. Hedalen.no beskriver det som skjedde.
Hyttene er uskadet
Nils-Ivar Grøv tror ikke trærne hyttene er festet i hadde stått i dag om de ikke hadde vært nettopp det: Festet sammen med en konstruksjon mellom seg. Vekten på hyttene er enorm – den ene 15 tonn, de to andre 30 tonn. Likevel klarte ikke uværet å rive hyttene ned.
Det skyldes sannsynligvis løsningen som er valgt for å holde hyttene oppe i høyden. Bjelkene under hyttene er plassert i flere solide bjelkesko. Disse er skrudd gjennom treet slik at det er en L-formet vinkel på hver side av trestammen. Men selve bjelkene er ikke festet til bjelkeskoen. Det gjør at hver enkelt hytte skyves ørlite frem og tilbake når det er kraftig vind. Og fordi hele hytta skyves, blir det ikke mye press på vinduer, dører, tak og andre konstruksjonsdeler.
BJELKESKO: Nils-Ivar Grøv viser løsningen med bjelkene under en av hyttene. Bjelkene er plassert løst i L-formede bjelkesko, som er festet til trærne.
Fredag 19. november var imidlertid vinden så sterk at den skjøv de to hyttene Treknatta 1 og 2 nesten én meter mot nordøst. Hyttene, som har felles platting, fikk bare mindre skader. En del av rekkverket på plattingen ramlet ned og trappen fikk seg en kilevink, men ellers er så godt som alt intakt. Problemet er en skade på det ene treet hyttene er festet i.
FLOTTE TRETOPPHYTTER: Det var mye jobb å bygge hyttene for Nils-Ivar Grøv og de andre tømrerne som hjalp til.
− Det er på grunn av skaden på det treet at hyttene nå trolig må rives. Vi har vurdert ulike løsninger for å få hyttene trygt ned, men det er i så fall en krevende oppgave uansett metode, hvis det i det hele tatt er mulig. Det er jo snakk om en enorm tyngde her, i tillegg til et voldsomt spenn som vil bli utløst når trærne og konstruksjonen løsnes fra hverandre, poengterer Grøv.
Det har vært foreslått å få hyttene ned på bakken ved å bruke fire mobilkraner samtidig, men på grunn av spennet blir det en svært utfordrende operasjon som kan ødelegge mer enn det berger.
KAN TROLIG IKKE BERGES: Hyttene Treknatta 1 og 2 må trolig rives.
Ned fra tretoppene?
Tor Ingar Nordby er styreleder i Fosstopp AS. Han forteller at det voldsomme uværet i november førte til en fortvilet situasjon for mange i Hedalen, både skogeiere og folk i turistnæringen. De har begge tapt inntekter, for skogeiernes del fremtidige inntekter.
Det enorme omfanget av vindfall har dessuten ført til at store områder er åpnet opp, med rotvelter over alt. Hogstmaskinene har gått for fullt siden november, og det er store tømmerlunner mange steder. Tømmerbilsjåførene gjør det de kan for å kjøre tømmeret ut, men det kommer fortsatt til å bli mye kjøring frem og tilbake i månedene som kommer. Til tross for mer trafikk enn vanlig og et endret landskap, har Tor Ingar Nordby tro på at folk vil trives godt på Fosstopp i tiden fremover
− De fleste som kommer hit, tar turer opp til Vassfaret. Fem hundre meter fra hyttene og opp mot tregrensa er det nesten ikke skogskader. Folk kan fortsatt gå i det fantastiske området vi har der. Utsikten er fenomenal, selv om det har blitt litt mer åpent enn noen hadde ønsket, forteller han.
Området der Fosstopp-hyttene befinner seg, ved elva Aurdøla, er regulert for til sammen åtte utleiehytter. Hvor mange hytter det blir, er fortsatt uvisst. Om de blir stående på bakken eller hengende i trær, får også tiden vise.
− Det kan tenkes at vi velger å sette dem på grunnmur istedenfor å ha dem over bakken. Turopplevelsene blir de samme uansett, og det er vel en underdrivelse å si at vi sliter litt med å finne egnede klynger med trær nye hytter kan festes i, meddeler Nordby.