Av Bjørn H. Pettersen
I masteroppgaven tar Gina Grøndahl for seg kunnskapsformidling til skogeiere når det gjelder skogforskning og skogpolitikk, og dessuten om klimaendringer påvirker skogeiernes beslutninger.
– Jeg ønsker å finne ut hvilke informasjonskilder skogeiere hører på. Jeg vil også forstå mer av hvordan forskning, politikk og klimaendringer påvirker beslutningene skogeierne tar, forteller masterstudenten.
Her er lenken til spørreundersøkelsen.
Har jobbet i skogen
Problemstillingen i Ginas prosjekt er formulert slik:
«Hvordan fungerer dagens formidling av forskning og offentlig skogpolitikk til skogeiere, og hvordan kan den forbedres for å ha større innvirkning på beslutningene skogeierne tar?»
Fagmiljøene ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på Ås er langt fremme når det gjelder skogforskning. Gina lurer på blant annet på hvordan forskningen fra NIBIO, NMBU og andre steder når ut til skogeierne. Det samme gjelder skogpolitikken og konsekvensene av klimaendringer.
– Jeg lurer på hvem skogeierne diskuterer disse tingene mest med, om det er familie, venner, skogbruksledere eller andre. Det er mye som kan påvirke valgene vi tar, og det er dette jeg ønsker å grave litt dypere i, forteller 25-åringen.
Hun har vokst opp i en skogbrukerfamilie med lange tradisjoner. I halvannet år før studiene kjørte hun lassbærer sammen med faren Halvor Grøndahl og bestefaren Einar Grøndahl.
Bestemoren Laila Grøndahl, som gikk bort for to år siden, var en foregangskvinne som skogsarbeider. Hun var svært aktiv i Kvinner i skogbruket, og hun var dessuten Norges første kvinnelige instruktør i Aktivt Skogbruk. Les mer om henne her.
BURSDAGSFEIRING I SKOGEN: Her er Gina sammen med bestefaren Einar på hans 80-årsdag. Det var fra den første måneden Gina jobbet i skogen. Om ikke så lenge fyller Einar 86 år, og han kjører fortsatt lassbærer. Ginas far, Halvor, styrer hogstmaskinen. Foto: Halvor Grøndahl
Håper på flere svar
Gina var en av ti studenter som hadde sommerjobb i Viken Skog i år. Hun har drevet med oppsøkende virksomhet, befart skogområder med skogeiere og gjort avtaler om å få gjennomført ungskogpleie og andre skogbrukstiltak.
– Jeg synes det var en veldig fin jobb der Viken Skog har gitt oss sommervikarer mye tillitt. Vi har lært å stå på egne ben, ta kontakt med skogeiere og avtale ungskogpleieoppdrag som nå kan gjennomføres, forteller hun.
Vi har nevnt Ginas arbeid med masteroppgaven tidligere, blant annet i et nyhetsbrev i august. Etter det har hun fått inn mellom 50 og 60 svar på spørreundersøkelsen. Hun trenger noen hundre for å få fundamentet hun trenger til oppgaven.
– Jeg takker for alle svarene jeg har fått. Jeg hadde blitt veldig glad om jeg fikk en del flere svar slik at det gir meg et godt statistisk grunnlag til masteroppgaven. Jeg vil naturligvis at oppgaven skal bli så bra som mulig, understreker Gina.