Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator

Asker fjernet særegent krav til hogst i kantsoner

For ett år siden innførte Asker kommune en ny kommuneplan som hadde særskilte bestemmelser om hensynssoner for vann og vassdrag. Det innebar at skogeiere måtte søke om dispensasjon før hogst i disse hensynssonene. Nå er retningslinjene endret slik at søknad til kommunen i de fleste tilfeller ikke lenger er nødvendig.


Verkensvannet, Dikemark

RETNINGSLINJER FOR HENSYNSSONER: Asker kommunes nye retningslinjer til bestemmelsene om hensynssoner langs vann og vassdrag inneholder nå en definisjon av unntak for skånsom skjøtsel i kantsoner. Der heter det at hogst i henhold til PEFC-standarden, eller der Statsforvalteren har innvilget dispensasjon fra vannressursloven, i de fleste tilfeller kan regnes som skånsom skjøtsel. Illustrasjonsfoto fra Verkensvannet på Dikemark i Asker. Foto: Bjørn H. Pettersen, Viken Skog

Av Bjørn H. Pettersen

I fjor høst ble skogeierlagslederne i Asker og skogbruksledere i Viken Skog oppmerksomme på endringene i Asker kommunes nye kommuneplan og hvilke konsekvenser disse hadde for skogbruket.

Nye bestemmelser i kommuneplanen innebar at skogeiere måtte søke kommunen om dispensasjon før hogst i hensynssoner langs innsjøer, elver og bekker.

– En slik søknad skulle gå til plan- og bygningsetaten, og det fulgte med en forholdsvis høy gebyrsats for å behandle eventuelle søknader. Vi i Viken Skog anbefalte derfor skogeiere om å unngå hogst i hensynssonene til vi hadde klarlagt bestemmelsene i kommuneplanen med Asker kommune, forteller organisasjonssjef Olav Bjella i Viken Skog.

– Det nytter å engasjere seg

Bjella ble raskt informert fra Asker kommune om at bestemmelsene hadde blitt innført ved en feil.

– Kommunens politiske ledelse var velvillige til å få endret bestemmelsene, men det er ikke bare, bare å endre en kommuneplan. Det kreves en demokratisk prosess, og det kan som kjent ta litt tid, påpeker han.

Flere skogsdrifter ble satt på vent eller endret for å unngå å gjøre feil i henhold til bestemmelsene slik de sto. Det gjorde de i nesten ett år. Det førte til ekstrautgifter for skogeiere og entreprenører – særlig til flytting av skogsmaskiner bort fra og tilbake til områder der man kunne ha gjennomført hogst med to maskinflyttinger istedenfor fire.

– At kommunen nå har endret retningslinjene til bestemmelsen når det gjelder hogst som berører kantsoner, viser at det nytter å engasjere seg. Det har skogeierlagslederne Helge Lindstad i Asker og Bærum og Hans Gjersøyen i Hurum og Røyken gjort, fastslår Olav Bjella.

Må uansett søke Statsforvalteren

Ifølge Norsk PEFC Skogstandard skal kantsoner mot vann og vassdrag normalt stå urørt. Det finnes riktignok unntak, for eksempel når det er behov for å komme til på den andre siden av en bekk.

I slike tilfeller må det søkes dispensasjon fra Statsforvalteren. Saksbehandlingstiden er vanligvis kort dersom søknaden inneholder god dokumentasjon med kartutsnitt og bilder. Søknadene blir som regel godkjent hvis hogsten skal fremme stabilitet, sjiktning eller treslagsfordeling i kantsonen, for eksempel ved å fjerne ustabile grantrær.

– Kravene til kantsoner er godt befestet i skogstandarden, i tillegg til at Statsforvalteren må behandle dispensasjonssøknader. Dermed mener vi at det var fullstendig unødvendig at vi i tillegg måtte søke dispensasjon fra kommunens plan- og bygningsetat, noe som i tillegg ville ha fordyret arbeidet og forsinket hogsten med flere måneder. Jeg er glad for at Asker kommune nå har ryddet opp. Det tok mer tid enn hva vi i skogeierlaget hadde håpet, men nå er det i hvert fall ingen kommunale hindringer for å krysse en bekk med hogstmaskin eller lassbærer, sier Helge Lindstad, skogeierlagsleder i Asker og Bærum.

– Ikke behov for dobbel dispensasjon

Det gjenstår imidlertid én bestemmelse i kommuneplanen som skogeierne helst skulle sett var fjernet. Det er fortsatt søknadsplikt dersom man kommer inn i en hensynssone der man planlegger å bygge en skogsbilvei.

– Nå er det ikke så mange planer om nye skogsbilveier i Asker, men vi synes likevel at det er nok med de bestemmelsene vi allerede har – det vil si kravene som gjelder for søknad om bygging av landbruksveier etter skogloven og kravet om å søke Statsforvalteren om dispensasjon fra vannressursloven. Et ekstra krav om å søke kommunene om tillatelse også etter plan- og bygningsloven blir et fordyrende ledd, en dobbel søknadsprosess. Vi mener det må være nok med de kravene til søknader vi har i dag. Det håper jeg at kommunen kan vise forståelse for og at de også endrer denne bestemmelsen, sier Helge Lindstad.

Les også: Uavklart situasjon etter ny kommuneplan i Asker