Av Bjørn H. Pettersen
Det var fredag ettermiddag 3. mai at Truls Gulowsen, lederen i Naturvernforbundet, plutselig dukket opp ved hogstmaskinen til Sindre Hartz. Med seg hadde Gulowsen en person som filmet seansen.
Videoen fra hendelsen er blant annet brukt i nettutgavene av Ringerikes Blad og Bygdeposten. Den viser tydelig at Gulowsen uten synlighetsklær går altfor nær maskinen, i blindsonen på høyre side der krana sitter på Komatsuen.
Sikkerhetssonen rundt en hogstmaskin er 90 meter, og det er det flere grunner til, understreker Sindre Hartz.
– Gulowsen sto rett ved det høyre forhjulet da jeg oppdaget ham i sidesynet etter at jeg hadde kappet opp en furustokk. Da stanset jeg selvfølgelig med en gang. Før jeg fikk satt ned aggregatet hoppet Gulowsen opp på maskinen og oppførte seg veldig truende. Det var rett og slett en svært ubehagelig opplevelse, både å se en person så nær maskinen og måten han oppførte seg etterpå, sier Sindre Hartz.
BLINDSONE: Kranarmen på Komatsu-hogstmaskinen gjør at det ikke er lett å se når noen står ved høyre forhjul. Her sitter Sindre Hartz i hytta.
– Bare flaks at jeg så ham
Gulowsen har selv omtalt hendelsen på X. Der skriver han at han «måtte stoppe en hogst i hekketid på vei hjem».
– Det er bare halve sannheten. Jeg skulle uansett bare holde på i ti minutter til, og lassbærerføreren hadde også tenkt å gi seg for dagen. Etter å ha fått en skyllebøtte ingen er forunt, kjørte vi ned til velteplassen, forteller Sindre Hartz.
Petter André Marthinsen kjører lassbærer og er ansatt i entreprenørfirmaet til Hartz.
– Jeg jobbet rett bak hogstmaskinen. Han beveget seg med andre ord innenfor sikkerhetssonen til begge maskinene. Jeg var i gang med å fylle opp et siste lass for dagen, men lot det være og avsluttet arbeidet, forteller han.
At Hartz oppdaget Gulowsen var bare tilfeldig.
– Det var bare flaks at jeg så ham. Jeg skulle til å vri hytta for å ta grep om en ny tømmerstokk da jeg oppdaget ham. Det gikk en støkk i meg da jeg så at han var så nær maskinen. Det var en svært farlig situasjon for ham, og han som filmet var også altfor nær. Hvis sagkjedet eller en sagtann ryker, er det bare å tenke seg til hva som skjer hvis det treffer en person. Det er ikke noe jeg vil ha på min samvittighet resten av livet selv om det ikke var jeg som forårsaket den farlige situasjonen, understreker Sindre Hartz.
En som følger med og filmer
Mandag 6. mai startet med en ny aksjon mot hogsten Hartz gjennomfører. Denne gangen var det en enkeltperson, en mann, som beveget seg altfor nær hogstmaskinen flere ganger. Saken har vært omtalt i Ringerikes Blad fordi Viken Skog valgte å kontakte politiet. Politiet dro ut til hogstområdet mandag 6. mai, og måtte på nytt dra ut onsdag 8. mai.
Viken Skog har snakket med mannen, som selv benekter at han noen gang har vært for nær maskinen.
Dette stemmer ikke, ifølge Hartz, som også har dokumentert det med bilder.
– Han har vært for nær hogstmaskinen ved flere anledninger. Jeg har gjentatte ganger bedt ham holde seg utenfor maskinens sikkerhetssone, men det hører han ikke på, sier Hartz.
Hartz forteller at mannen har sittet og fulgt med på hogsten siden mandag.
– Jeg tror de aller fleste vil synes at det er svært ubehagelig å ha en person som sitter og ser på, fotograferer og filmer deg mens du jobber. Så lenge han holder seg i god avstand fra maskinen, skal jeg tåle det, selv om det er drittkjedelig at han sitter og stirrer mens jeg arbeider, sier Sindre Hartz.
Ikke løvtredominert skog
Bakgrunnen for aksjonene mot Sindre Hartz og hans lassbærerfører er uenighet om hogst i hekketiden. Naturvernforbundet ønsker et generelt forbud mot hogst i hekketiden, men dette har landbruks- og matminister Geir Pollestad avvist.
Viken Skog og hogstentreprenørene skal følge Norsk PEFC Skogstandard når det gjelder hogst i hekketiden. Der heter det blant annet at hogst i løvtredominert skog ikke skal skje i mai, juni og juli. (Se kravpunkt 26 i skogstandarden.)
– Man kan hogge i skog som er dominert av gran og furu, og det er den skogen der Sindre Hartz holder på nå. Dette har vi også fått bekreftet av en skogfaglig rådgiver som har befart området. Hogsten gjennomføres som planlagt, og vi forholder oss til alle kravpunkt i skogstandarden, sier kvalitets- og miljøsjef Diana Eckert i Viken Skog.
IKKE LØVTREDOMINERT: Ifølge kvalitets- og miljøsjefen er det snakk om en ordinær hogst i skog dominert av gran og furu. Det er innslag av løv, noe som er særdeles vanlig i slike skogområder. Enkelte av løvtrærne i slike bestand blir hogget mens andre blir spart, gjerne i små klynger, slik man kan se på dette dronebildet.
Skal være trygt for liv og helse
Å oppholde seg for nær hogstmaskiner er farlig for den som gjør det. I tillegg er det en påkjenning for hogstmaskinføreren hvis han eller hun ikke har kontroll på personer som befinner seg for nær.
HMS-reglene til hogstentreprenørene er til for å trygge folks liv og helse, fastslår Olav Bjella, organisasjonssjef i Viken Skog.
– Hvis det skulle skje en ulykke fordi en person er for nær en hogstmaskin, ville det vært en stor belastning for operatøren. At en offentlig kjent person som Truls Gulowsen nærmest sniker seg innpå en hogstmaskin mens han filmer det hele og legger det ut i sosiale medier, synes jeg er galskap og forkastelig. Det han gjorde var rett og slett livsfarlig. Vi er glade for at det gikk bra og at ingen kom til skade. Samtidig kan det se ut til at han har påvirket en annen person til å oppholde seg for nær hogstmaskinen, sier Bjella.
***
Til orientering: Truls Gulowsen har i ettertid kontaktet Viken Skog og benektet for at han oppførte seg truende overfor hogstentreprenør Sindre Hartz.